Leasingul pentru persoane fizice este blocat de o lună

Autor: Angela Placinta 29.07.2010

Persoanele fizice care intenţionează să îşi cumpere maşină în leasing în această perioadă trebuie să mai aştepte, în condiţiile în care majoritatea firmelor de leasing au blocat finanţarea clienţilor individuali de la sfârşitul lunii iunie, după intrarea în vigoare a unei ordonanţe cu noi reglementări privind creditele.
Ordonanţa nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care se aplică de la data de 21 iunie, a adus noi reguli de transparenţă pentru bănci, firme de leasing şi companii de credite de consum. Noile reglementări presupun, printre altele, schimbarea contractelor pentru clienţii noi, care trebuie scrise cu font Times New Roman şi mărime a caracterelor de minimum 10, eliminarea comisionului de rambursare anticipată, furnizarea de informaţii complete clientului referitoare la credit (în special toate costurile) cu 15 zile înainte de semnarea contractului şi altele.
"Contractele trebuie să fie în concordanţă cu noua ordonanţă, nu le poţi face de pe o zi pe alta. Acesta este motivul pentru care unele societăţi au stopat finanţările pentru persoane fizice pentru o lună, două sau trei, până reuşesc să se adapteze. În România, legislaţia este adoptată fără a oferi un termen tranzitoriu", a declarat Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB), care reuneşte companii de leasing şi de credite de consum.
Principala problemă, spun firmele de leasing, este faptul că trebuie să facă schimbări în sistemele informatice cu care lucrează. Pentru a face o comparaţie, băncile s-au adaptat mult mai repede la noile reglementări decât companiile de leasing. Diferenţa dintre bănci şi leasing stă însă în faptul că în primul caz contractele se referă numai la credite, dar în al doilea caz acestea cuprind şi bunurile finanţate, care pe toată perioada de derulare a contractului se află în proprietatea firmei de leasing (clientul este doar utilizator).
"Din cauza faptului că s-au schimbat reglementările suntem momentan blocaţi, dar urmează să reluăm cât mai repede finanţarea persoanelor fizice. Durează mai mult deoarece trebuie să adaptăm sistemele IT", susţine Răzvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing.
La nivelul întregii pieţe de leasing, finanţările pentru persoane fizice reprezintă sub 10% din total. Piaţa de leasing a scăzut anul trecut puternic, cu peste 70%, coborând la 1,3 mld. euro.
Şi dealerii auto afirmă că în acest moment nu le pot vinde maşini cu finanţare în leasing clienţilor individuali.
"La persoane fizice leasingul este blocat de aproximativ o lună. Cred că de săptămâna viitoare va reîncepe", afirmă un dealer Mazda din Bucureşti.
Un alt dealer auto spune că, deşi nu funcţionează leasingul, în această perioadă există mai multe oferte bune pentru contractarea unui credit auto.
"Leasingul este oprit acum, dar există oferte foarte bune pe partea de credit. Dobânzile au mai scăzut, iar avantajele sunt că nu plăteşti asigurare RCA la preţ de persoană juridică (aşa cum se întâmplă la leasing - n. red.), maşina este înmatriculată din start pe numele clientului, nu ai nevoie de împuterniciri dacă pleci din ţară şi nici nu trebuie să radiezi maşina din circulaţie la sfârşitul contractului pentru a o reînmatricula pe numele tău, ceea ce presupune costuri", explică un dealer Opel din Capitală.
În primele trei luni din acest an piaţa de leasing a înregistrat o scădere de 32% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, până la 242,7 mil. euro. Aproape 60% din piaţă este reprezentată de leasingul auto, care s-a redus cu 36% în primul trimestru, până la 141,5 mil. euro, arată datele ALB.