Ce poveste spun rezultatele Băncii Transilvania

Autor: Andrei Chirileasa 29.07.2010

Profitabilitatea Băncii Transilvania (TLV) ar putea scădea în semestrul al doilea al anului, iar riscul unor surprize negative privind creşterea creditelor neperformante şi provizioanele este foarte ridicat, consideră analiştii.
Banca Transilvania a raportat miercuri un profit net de 33 mil. lei (8 mil. euro) pe primul semestru, de trei ori mai mare decât în perioada similară a lui 2009, însă în trimestrul al doilea creşterea de profit a fost de 71%, până la 17,2 mil. lei (circa 4 mil. euro).
Principalele îngrijorări ale analiştilor sunt legate în continuare de evoluţia creditelor neperformante şi a costurilor cu provizioanele, care au mâncat în ultimele trimestre cea mai mare parte a profiturilor operaţionale obţinute de bănci.
"Principala îngrijorare rămâne legată de creditele neperformante şi costurile riscului. Opinia noastră diferă însă de cea a pieţei asupra unui factor important: surprizele negative pe partea de credite neperfomante vor veni de pe partea de credite corporatiste, nu de pe cea de credite de consum acordate populaţiei", susţine Florin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital din cadrul ING Bank.
El arată că în primul semestru costurile de risc ale Băncii Transilvania au fost cu 50% mai mari decât în perioada similară a lui 2009, în condiţiile creşterii reduse a creditării, însă BT are avantajul că are o expunere mai ridicată pe segmentul IMM-urilor, pe care s-a înregistrat un nivel ridicat al creditelor neperformante încă de la începutul lui 2009, iar în 2010 ar trebui ca trendul să se aplatizeze.
Pe de altă parte, profitabilitatea băncii a fost salvată de marjele ridicate de dobândă, care acum sunt în scădere, ceea ce cuplat cu creşterea costurilor de risc va afecta semnificativ profitabilitatea băncii în a doua jumătate a anului, mai crede Ilie.
Analiştii firmei de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment au o poziţie oarecum diferită şi susţin că rezultatele raportate de Banca Transilvania indică o revenire, însă afirmă că îşi vor reduce estimarea privind profitul băncii din acest an din cauza rezultatului din activitatea de trading.
"Aceste rezultate au un efect neutru, deoarece se încadrează în scenariul nostru care prevede o revenire a profitabilităţii şi o creştere robustă a creditării în 2010. Dar pierderile din activitatea de trading, determinate de perspective economice mai slabe, ne determină să ne revizuim în scădere estimarea de profit pentru acest an", explică analiştii Raiffeisen Capital&Investment.
Ei păstrează recomandarea de "cumpărare" pentru acţiunile TLV, însă vor calcula un nou preţ-ţintă, care să reflecte noile estimări. Precedenta ţintă de preţ era de 1,97 lei/acţiune. ING Bank are o ţintă de preţ de 1,65 lei şi recomandare de "păstrare".
Analiştii firmei de brokeraj Target Capital din Cluj şi-au redus ţinta de preţ pentru titlurile TLV, în urma rezultatelor raportate, de la 1,28 lei la 1,23 lei şi recomandă "vânzare".
Pe Bursă, titlurile TLV se tranzacţionau ieri la 1,52 lei, capitalizarea băncii fiind de 388 mil. euro.