Şeful A&D Pharma: Există semne de întrebare vizavi de utilitatea listării la Londra

Ziarul Financiar 29.07.2010

A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic local, a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, o creştere de 90% a profitului, până la 17,5 mil. euro, şi un plus de 30% al afacerilor, la 303,2 mil. euro.



Rezultatele se numără printre cele mai bune raportate până acum de companiile din economie, în condiţiile în care România este în recesiune, iar majoritatea businessurilor se luptă să supravieţuiască.

"În 2008 am făcut o restructurare masivă şi am început un proces continuu de eficientizare. Am integrat mult mai mult distribuţia cu farmaciile, de exemplu am implementat anumite sisteme de calcul, însă o parte din creşterea profitului este legată şi de creşterea cifrei de afaceri", a spus Robert Popescu, CEO al A&D Pharma.

În urmă cu doi ani, pe fondul unor pierderi semnificative A&D Pharma a demarat un proces de reorganizare care a presupus atât renunţarea la o parte din angajaţi, în prezent grupul ajungând la 3.200 de oameni, comparativ cu peste 3.600 înainte de criză, dar şi reaşezări interne. Spre exemplu, anumite produse au trecut din linia de sales & marketing la segmentul de distribuţie clasică, ceea ce, potrivit companiei, a avut un impact pozitiv asupra profitului. Grupul este structurat în trei linii de business: distribuţie clasică (Mediplus), retail (Sensiblu) şi sales & marketing.

Creştere pe seama farmaciilor mici în dificultăţi

Pe de altă parte, avântul afacerilor a venit pe fondul creşterii pieţei farmaceutice. Piaţa a crescut cu 19% la semestru, potrivit A&D Pharma, care citează datele companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim, evo­luţia venind pe fondul scumpirii medicamentelor de la 1 aprilie, dar şi al promovării de către grupurile farma a produselor scumpe.

"Am reuşit să obţinem profit, dar există nişte riscuri majore de neîncasare din piaţă care pot face ca o parte din acest profit să rămână pe hârtie. Mediplus îşi încasează banii după opt - nouă luni de zile şi nu este exclus să fim compania din România cu cea mai mare expunere. Există riscul să ne trezim peste câteva luni de zile că trebuie să mai punem câteva milioane deoparte (pentru provizoane - n. red.)", a mai spus Popescu. La sfârşitul primului semestru A&D Pharma avea de încasat din piaţă peste 250 mil. euro, în creştere comparativ cu nivelul sfârşitului de an de aproximativ 190 mil. euro.

Pe de altă parte, Robert Popescu a explicat şi că un alt factor care a determinat creşterea afacerilor grupului a fost "riscul asumat de companie" de eliberare a cât mai multor reţete. Practic, în condiţiile unor probleme de lichidităţi în industrie, unele farmacii mici refuzau să elibereze reţete, pentru că nu ştiau când îşi vor primi banii înapoi de la casele de asigurări. Astfel reţelele mari de farmacii au umplut practic golul lăsat de unităţile mici. A&D Pharma operează cea mai mare reţea locală de farmacii Sensiblu, cu 230 de unităţi. În ceea ce priveşte Sensiblu, în 2010 există planuri pentru extinderea cu 10-20 de unităţi, în condiţiile în care în ultimii ani reţeaua a rămas constantă la circa 225.

În ceea ce priveşte creşterea de 90% a profitului, Florin Buligoanea, CFO-ul A&D Pharma, care în mai a revenit pe această poziţie, a spus: "Au fost ani în care şi noi am fost geloşi pe profiturile din alte domenii". Buligoanea a mai ocupat această poziţie între 2000 şi 2007.

Recent A&D Pharma a finalizat achiziţia filialelor companiei Ozone din regiune, ceea ce va aduce câteva zeci de milioane de euro în plus la vânzări, dar a început să deschidă şi primele clinici Anima, cea mai nouă investiţie a companiei. "Anima este o dezvoltare de business care vine în mod natural. Ne-am uitat doi-trei ani de zile la zona serviciilor medicale care au un potenţial pe termen lung. Vom evalua activitatea pentru a decide dacă vrem să dezvoltăm acest model de business. În prezent nu suntem în situţia în care să putem spune că Anima este a patra linie de business", a spus Popescu.

Se gândesc la delistare?

Titlurile A&D Pharma se tranzacţionează începând cu 2006 pe piaţa principală a Bursei din Londra, undeîn prezent are o capitalizare de 133 mil. euro. De la listarea care a evaluat compania la 400 mil. euro, tilurile au avut în ultimii ani o tendinţă de scădere, care nu a fost inversată de rezultatele în creştere anunţate.

"Există semne de întrebare vizavi de utilitatea listării. La momentul la care a fost listată, scopul a fost atragerea de fonduri pentru a se extinde pe plan est-european. Au existat o serie de evenimente care au dus evoluţia în jos", a spus Popescu.

A&D Pharma este cel mai mare grup farmaceutic local, lider atât pe segmentul de distribuţie, cât şi în retail şi sales & marketing. "Suntem cea mai mare companie farmaceutică românească, dar probabil că nu suntem suficient de mari la Londra, cât să prezentăm interes. Listarea în sine a fost un succes", a mai spus Robert Popescu.

La rândul său, Florin Buligoanea a afirmat că A&D Pharma este penalizată de două lucruri: deteriorarea situaţiei economice a României şi lipsa lichidităţii din piaţă. "Acţiunile au scăzut strict prin prisma semnalelor negative din regiune. Când ţara va deveni investment grade (în prezent două agenţii de rating clasează România sub investment grade - n.red.) probabil că va reveni şi interesul", a spus CFO-ul A&D Pharma.

Pachetul majoritar din acţiunile A&D Pharma se află în mâinile fondatorilor, oamenii de afaceri Walid Abboud, Ludovic Robert, Roger Akoury şi Michel Eid. Potrivit datelor companiei cel mai mare investitor minoritar este un fond de investiţii Kairos, cu o deţinere de 5-6%. Potrivit datelor existente, Kairos este un fond italian. Compania a precizat că nu deţine informaţii la zi legate de structura acţionariatului.

Cum au mers diviziile A&D Pharma