Deprecierea leului a adâncit pierderile Turbomecanica

Autor: Adrian Cojocar 01.08.2010

Producătorul de componente pentru aeronave Turbomecanica Bucureşti (TBM) a înregistrat în primul semestru o pierdere de 9,6 mil. lei (2,2 mil. euro), după ce obţinuse profit în aceeaşi perioadă a anului precedent, de circa 470.000 de lei.
Variaţiile de curs valutar şi dobânzile acumulate în urma majorării datoriilor, ca urmare a pierderilor din ultimii doi ani, au fost printre principalele motive care au stat la baza rezultatului negativ din primele şase luni ale anului.
Turbomecanica nu a reuşit să revină pe profit în primul semestru, deşi, în urma măsurilor de restructurare puse în aplicare de conducere, cheltuielile din activitatea de producţie au scăzut cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, peste scăderea înregistrată la nivelul afacerilor din primele şase luni, care s-a plasat la nivelul de 7,6 procente.
Afacerile companiei s-au ridicat în primul semestru la 25,3 mil. lei (5,9 mil. euro), iar Turbomecanica a revenit pe pierdere din activitatea de bază, cu un rezultat negativ de peste un milion de lei, nivel care s-a situat sub cel bugetat de companie.
"Piaţa externă a producţiei aeronautice este în restructurare, iar cea internă nu dispune de alocaţiile bugetare necesare, fapt care de altfel a afectat nefavorabil şi activitatea Turbomecanica în primul semestru", se arată în raportul companiei.
Turbomecanica a înregistrat în primele şase luni pierderi financiare de peste cinci ori mai mari, respectiv de 8,6 mil. lei (2 milioane de euro), din care 5,1 mil. lei (1,2 mil. euro) au reprezentat pierderi cauzate de diferenţele de curs valutar. La 30 iunie, moneda naţională s-a depreciat până la un nivel de 4,368 lei/euro, faţă de 4,22 lei/euro, cursul de la finele anului precedent.
Producătorul de componente pentru aeronave avea la finele lunii iunie datorii totale de 64,1 mil. lei (17,4 mil. euro), din care sumele datorate băncilor se ridicau la 45,2 mil. lei (10,3 mil. euro).
Cheltuielile cu dobânzile bancare au ajuns în primul semestru la 3,4 milioane de lei (circa 0,8 milioane de euro), nivel cu peste 50% mai ridicat faţă de intervalul similar din 2009.
Turbomecanica îşi propusese să treacă pe profit în acest an, cu un câştig de 1,11 mil. lei, după ce în 2009 a raportat o pierdere de 7,76 mil. lei.
Preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei, Radu Viehmann, deţine 25,92% din acţiunile Turbomecanica, iar Dana Maria Ciorapciu are o participaţie de 15,16% din titluri. Acţiunile Turbomecanica au înregistrat vineri una dintre cele mai mari scăderi din piaţă, acestea coborând cu 6%, până la un preţ de 0,094 lei/acţiune, sub valoarea nominală.