Ciocolata Kandia a ajuns înapoi la familia austriacă Julius Meinl tot pe pierdere

Autor: Mihaela Popescu 01.08.2010

Familia austriacă Meinl, proprietara brandului de cafea Julius Meinl, a preluat pierderi de 1,5 mil. euro odată cu achiziţia producătorului ciocolatei Kandia. Com­pania Kandia-Excelent a raportat anul trecut afa­ceri de 33,4 mil. euro şi un rezultat negativ de 1,5 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
În cei trei ani în care s-a aflat în mâinile englezilor de la Cadbury, businessul Kandia - poziţionat pe locul doi pe piaţa locală a ciocolatei - a rămas la acelaşi nivel şi nu a reuşit să treacă pe profit, raportând în perioada 2007-2009 pierderi cumulate de aproape 8 mil. euro.
Anul trecut, rezultatul financiar raportat de compania locală a fost similar celui din 2007 (-1,5 mil. euro) - anul în care Julius Meinl a vândut Kandia-Excelent către Cadbury pentru o sumă-record pe piaţa dulciurilor, de 100 mil. euro. Compania avea însă la finele lui 2009 cu circa 200 de angajaţi mai puţin decât în momentul vânzării ei.

Lipsa profitului, compensată de cota de piaţă şi branduri puternice
După preluarea Kandia, reprezentanţii Cadbury au refuzat să ofere presei detalii despre dinamica businessului sau despre schimbările realizate la nivelul structurii organizaţiei.
Rapoartele depuse de producător la Registrul Comerţului arată că în 2009 compania şi-a restructurat businessul prin reducerea numărului de salariaţi cu 30% faţă de 2008, de la 830 la 577 de oameni.
Pe de altă parte, afacerile Kandia-Excelent au crescut cu 15% în lei în acest interval, pe o piaţă în declin, ceea ce s-ar putea traduce prin creşterea cotei de piaţă a brandurilor din portofoliul producătorului. Cele mai importante mărci ale sale sunt Kandia, Rom, Măgura, Sugus şi Silvana.
"În momentul evaluării companiei este posibil ca lipsa profitului net să fi fost compensată de o valoare mare a activelor intangibile, precum cota mare de piaţă sau brandurile puternice, cu clienţi fideli", a afirmat un consultant al Capital Partners. "Ca acţionar, atâta timp cât firma are lichidităţi, poţi accepta o lipsă provizorie a profitului dacă există investiţii mari în companie sau un obiectiv de creştere a cotei de piaţă", a mai spus acesta.
Kandia-Excelent a fost evaluată în acest an la o sumă de 4-5 ori mai mică decât cea din 2007.
Practic, familia Meinl a revenit pe piaţă cum­părând cu 20-30 mil. euro aceeaşi companie pe care în 2007 a vândut-o cu 100 mil. euro.

O tranzacţie impusă de Comisia Europeană
Tranzacţia a fost anunţată în urmă cu câteva săptămâni şi a fost o vânzare impusă de Comisia Europeană americanilor de la Kraft Foods - compania care a preluat Cadbury la nivel interna­ţional în luna ianuarie.
Kraft Foods ar fi ajuns la o cotă de 60-70% pe segmentul tabletelor de ciocolată din România dacă ar fi păstrat operaţiunile locale ale Cadbury (Kandia-Excelent), ceea ce i-ar fi adus o poziţie dominantă pe această piaţă.
Familia austriacă Meinl a preluat producătorul Kandia prin intermediul fondului de investiţii Oryxa Capital.
Reprezentanţii Oryxa Capital nu au dorit să comenteze rezultatele financiare raportate de Kandia-Excelent pe 2009.
"Tot ce pot declara este că în cadrul procesului de vânzare a companiei româneşti Kraft Foods a pus la dispoziţia investitorilor interesaţi o cantitate mare de informaţii, incluzând rezultatele financiare pe 2009 ale producătorului Kandia", a spus Nicholas Hill, reprezentantul Oryxa Capital.
Producătorul Kandia deţine în prezent circa 15% din piaţa locală a ciocolatei, estimată la 240 mil. euro.
După finalizarea tranzacţiei, cei mai mari com­petitori ai businessului preluat în acest an de Oryxa Capital vor fi Kraft Foods, Supreme Chocolat, Heidi Chocolat, Nestle şi Mars.