Gherghina, fondul de investiţii al Soc. Gen.: Ştiţi ce urăsc investitorii? Surprizele, chiar şi cele bune

Autor: Ioana David 01.08.2010

Leo Gherghina, partener în cadrul fondului de investiţii Société Générale Assset Management (SGAM) Eastern Europe, deţinut de gigantul financiar Société Générale, care a preluat anul trecut 36% din acţiunile operatorului de servicii medicale MedLife pentru circa 20 mil. euro, face o paralelă între stat şi o firmă privată şi afirmă tranşant că dacă un investitor ar vedea că firma sa este la limita incapacităţii de plată şi el nu a ştiut nimic, ar schimba "urgent şi rapid consiliul de administraţie". În cazul unui stat, consiliul de administraţie este Guvernul.

"Într-un SA (societate pe acţiuni - n.red.) deţinut de un investitor, inclusiv financiar, decizia este până la urmă la acţionari, respectiv la Parlament (în cazul statului - n.red.), care deleagă către Consiliul de Administraţie, adică Guvern, care la rândul său deleagă către management, adică miniştrii, partea executivă, ceea ce nu înseamnă altceva decât execuţia bugetului aprobat", a spus Leo Gherghina pentru ZF.

În ultima perioadă mai mulţi oameni de afaceri şi manageri au luat poziţii dure vizavi de mediul politic, care pe lângă implementarea unor măsuri nepopulare precum majorarea TVA la 24%, s-au contrazis în declaraţii şi în ceea ce priveşte politica fiscală. Informaţii pe tema reducerii cotei unice, implementarea unei cote de impozitare progresivă sau majorarea în continuare a TVA au aruncat mediul de business în ceaţă şi îndreaptă investitorii către alte state, ca de exemplu Polonia.

"Ştiţi ce urăsc investitorii? Surprizele, inclusiv cele bune, ce să mai vorbim de cele proaste. (...) Statul preferat acum de investitori în regiune este Polonia care mănâncă cu polonicul banii europeni. Noi nu reuşim. Armatele de birocraţi exact asta ar trebui să facă: studiile necesare şi toate hârţoagele pentru privaţi. Aici nu mai există dihotomia stat - privat. Atragerea fondurilor ar trebui să fie program naţional", a spus Gherghina.

"Atragerea fondurilor europene ar trebui să fie program naţional"

De curând chiar şi reprezentanţii FMI şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la incapacitatea României de a atrage fondurile alocate de UE, care se reflectă într-un grad de absorbţie de aproximativ 10%. România are la dispoziţie până în 2013 fonduri europene structurale şi pentru agricultură în valoare de 20 mld. euro, din care în buzunarele beneficiarilor au intrat aproape 2 mld. euro. Dintre toţi, codaş la atragerea de fonduri europene este Ministerul Transporturilor, cu numai 38 mil. euro atraşi în ultimii trei ani, în condiţiile unei infrastructuri extrem de proaste.

Pesimist pentru al doilea semestru al anului

Leo Gherghina este extrem de pesimist în ceea ce priveşte evoluţia economică din acest an şi are o prognoză de minus 5% "dacă avem noroc". Prog­nozele macroeconomice din 2010 pentru regiune arată că România ar putea să fie unul dintre puţinele state care rămân în recesiune.

"Creşterea TVA a fost exagerată şi disperată. Există o problemă de costuri, nu de venituri. În semestrul doi economia va merge foarte prost. Vom vedea falimente şi reorganizări majore. E bine pentru că se curăţă economia de valori inventate şi în acelaşi timp este o oportunitate majoră pentru activităţile corecte din piaţă. Ce a trăit de la stat va cădea sau va deveni foarte clar de unde vin banii", este de părere Gherghina.

În ceea ce priveşte anul 2011, prognozele lui Gherghina nu sunt mai optimiste, vorbind "tot de un minus", în condiţiile în care "nu suntem în stare de altceva decât dacă ne ia valul pe creştere din UE".

Întrebat de ZF care este sentimentul printre investitori în prezent, el a spus: "Sunt unii strategici care investesc pe termen lung şi foarte bine fac. Financiarii speră". Partenerul de la SGAM mai este de părere că România are nevoie de un nou acord cu FMI, pentru că "cine ştie ce surprize sau omisiuni vom mai avea pe buget".

Prin preluarea MedLife anul trecut, SGAM a deschis lista tranzacţiilor în clinici private, continuată de Advent care a preluat CMU anul acesta şi de tranzacţia cu Euroclinic care este în pregătire.