După Citroën şi Harley-Davidson, Tăriceanu trece acum la Ford

Autor: Bogdan Alecu 01.08.2010

Compania Naţională de Vânzări a Ford România, cel de-al doilea constructor auto de pe piaţa locală, a preluat oficial de ieri activitatea de import a mărcii americane de la Romcar, parte a Ţiriac Holdings.

Marca Ford s-a numărat printre primele aduse în România de grupul Ţiriac, afacere controlată de unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri români Ion Ţiriac.

În acelaşi timp, în luna august numărul de centre Ford de pe piaţa locală va creşte la 42, în condiţiile în care Automotive Trading Services, companie deţinută în proporţie de 85% de fostul premier Călin-Popescu Tăriceanu, va deveni cel de-al cincilea dealer Ford din Capitală, după ce şi-a transformat centrul din Băneasa în showroom al mărcii americane, renunţând la Citroën.

Astfel, reţeaua Ford din Capitală este alcătuită din Romcar Motors, cel mai mare dealer al mărcii americane cu două dealer­shipuri şi afaceri de peste 20 mil. euro în 2009, BDT, Colina Motors cu două centre şi Neste Automotive şi acum noul dealer ATS.

Automotive Trading Services a înre­gistrat anul trecut o cifră de afaceri de 15,7 mil. euro şi un profit brut de 53.000 de euro, potrivit datelor publicate pe Registrul Comerţului.

În 2008, businessul ATS a atins un nivel de 20 mil. euro şi un profit brut de aproape 1 milion de euro.

Oficialii ATS nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei, iar cei ai Citroën România nu au oferit niciun comentariu pe această temă.

Urmează noi investiţii?

În prezent pe piaţa locală sunt 42 de centre auto Ford, dintre care 11 sunt parte a reţelei ŢiriacAuto, divizia de retail auto a Ţiriac Holdings. Numărul acestora se va menţine relativ stabil în acest an, potrivit declaraţiilor anterioare ale lui Paul Flanagan, directorul Companiei Naţionale de Vânzări a Ford România.

În ceea ce priveşte dezvoltarea ATS aceasta este cea de-a doua modificare după investiţia de 0,7 mil. euro într-un nou showroom destinat motocicletelor Harley-Davidson în cadrul aceluiaşi centru unde este şi Citroën din Băneasa, pe terenul firmei Băneasa Investment SA controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

ATS mai deţine în prezent un centru Citroën situat la intersecţia dintre bulevardul Barbu Văcărescu şi şoseaua Pipera Tunari. Cel mai probabil, în următoarele săptămâni compania controlată de fostul premier va deschide un nou showroom al mărcii franceze la parterul unei clădiri de birouri din Băneasa, în timp ce serviceul noului centru Ford din Băneasa va rămâne şi service Citroën.

Automotive Trading Services a fost până în vara anului 2007 importatorul Citroën pe piaţa locală, fiind la începutul anilor '90 printre primii importatori de pe piaţa locală, în prezent activitatea de import fiind coordonată de Citroën România, re­prezentant al constructorului francez pe piaţa locală.

Afaceri în creştere pentru Ford pe piaţa locală

În prezent reţeaua Citroën din Capitală este alcătuită din patru centre - Cars Trading, la ieşirea pe autostrada Soarelui, ATS în Pipera şi doi dealeri S.D. Prestige Impex în partea de sud a Bucureştiului.

Vânzările Ford pe piaţa locală au înregistrat la nivelul primului semestru al acestui an o creştere de peste 8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la aproape 5.120 de autovehicule, potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), fiind printre primele mărci auto care au revenit pe plus în acest an. În acelaşi interval, vânzările Citroën au scăzut cu 23%, la puţin peste 1.000 de autovehicule, în condiţiile în care piaţa totală a înregistrat o scădere de aproximativ 25% la nivelul primelor şase luni.

Romcar nu se închide

Romcar va deveni compania responsabilă de partea de aftersales şi componente auto din cadrul Ţiriac Holdings, potrivit unor surse din piaţă. Oficialii companiei nu au oferit niciun comentariu pe această temă.
În continuare, la conducerea Romcar va rămâne Gabriel Bondarenco, potrivit aceloraşi surse, care a preluat funcţia de director general în vara anului trecut, după ce Cătălin Gavra a fost promovat în funcţia de director general al ŢiriacAuto, divizia de retail auto a Ţiriac Holdings. Compania a atins anul trecut o cifră de afaceri de peste 131 mil. euro, reprezentând aproape jumătate din businessul de import auto al grupului Ţiriac.