Acţiunile băncilor, la mare căutare, după rezultatele excepţionale publicate de marile grupuri europene

Ziarul Financiar 02.08.2010

Investitorii de pe principalele burse europene au intrat masiv la cumpărare pe acţiunile celor mai mari grupuri financiare, după ce doi dintre cei mai mari creditori de pe continent au anunţat profituri cu mult peste aşteptări în cel de-al doilea trimestru, scrie Financial Times.

Grupul britanic HSBC, cea mai mare bancă din Europa, a anunţat un profit de 11,1 miliarde de dolari pentru primele şase luni ale anului, pe fondul reducerii creditelor neperformante. Acţiunile grupului au crescut cu 4,4% în urma publicării datelor financiare. Tot astăzi, BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză cotată la bursă, a anunţat un profit de 2,1 miliarde de euro pentru al doilea trimestru, cu 30% peste câştigul de anul trecut.

Sectorul bancar britanic a fost puternic impulsionat de rezultatele publicate de cele două instituţii financiare. Lloyds Banking Group a urcat cu 3,3%, în timp ce acţiunile Royal Bank of Scotland s-au apreciat cu 3,6%.

"Apetitul de risc în acest sector a primit un imbold puternic în ultimele săptămâni, iar cu datele publicate astăzi de HSBC şi BNP a izbucnit un optimism în rândul investitorilor referitor la evoluţii similare şi din partea băncilor Barclays, Lloyds şi RBS", spune Joshua Raymond, un analist la City Index.

Cel mai mare grup financiar italian, UniCredit, consemna un avans de 1,63%, în timp ce acţiunile austriecilor de la Erste urcau cu 2,7%.