Fabricile ruseşti îşi închid porţile din cauza caniculei

Autor: Cristina Roşca 02.08.2010

Economia Rusiei ar putea avea de suferit din cauza valului de căldură fără precedent care închide fabrici şi distruge recoltele, 32% din terenurile arabile fiind afectate.

AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, a suspendat producţia din cauza caniculei, temperatura atingând valori record în Togliatti, în sudul Rusiei, potrivit companiei, scrie Bloomberg.

Producţia va rămâne suspendată în perioada 2 - 8 august, în condiţiile în care temperaturile este de aşteptat să depăşească 45 de grade Celsius, potrivit unei declaraţii a companiei.

"În pofida unei cereri semnificative pentru maşinile Lada, nu este posibil să continuăm să producem vehicule din cauza condiţiilor meteo", a anunţat AvtoVAZ. "Sus­pendarea pentru o săptămână a producţiei este soluţia optimă pentru a proteja sănătatea angajaţilor noştri şi pentru a ne asigura că pe viitor situaţia nu se va înrăutăţi."

Situaţia de la AvtoVAZ nu este însă unică, astfel că specialiştii estimează o scă­dere a producţiei in­dustriale. Afectată direct este şi agri­cultura. Indirect ar putea avea de suferit partidul premierului Vladimir Putin, a cărui popularitate ar putea scădea.

"Producţia industrială ar putea avea de suferit în perioada iulie-august din cauza temperaturilor deosebit de mari", a anunţat VTB Capital, o bancă din Moscova. "Canicula din această vară nu a afectat doar recoltele, ci ar putea avea un impact negativ asupra influenţei partidului de la guvernare în unele regiuni din Rusia."

Guvernul a declarat deja stare de urgenţă în 27 de regiuni agricole din cauza secetei. Mai mult, o serie de incendii au distrus culturile, astfel că 500.000 de hectare au fost arse.

Recolta de grâu a Rusiei ar putea ajunge în acest an la 45 de milioane de tone, faţă de 62 de milioane de tone în urmă cu un an, potrivit lui Anton Şaparin, purtător de cuvânt pentru Uniunea Producătorilor de Cereale din Rusia, cu sediul la Moscova.

Contractele futures pe grâu cu livrare în septembrie erau cotate în creştere cu 2,7%, până la circa 25 de cenţi per kilogram, la Chicago Board of Trade, un nivel record pentru ultimii aproape doi ani. Seceta din Rusia ar putea obliga statul să reducă exporturile, fapt ce s-ar repercuta asupra ofertei mondiale, care ar scădea, alimentând cererea şi ar majora preţurile.