Analiştii: Prin reducerea producţiei de rafinare Petrom va salva 150-200 de milioane de euro anual

Autor: Adrian Cojocar 02.08.2010

Analiştii a şase din cele mai importante case de bro­keraj de pe piaţă estimează că OMV Petrom (SNP) va raporta pe trimestrul al doilea un profit net consolidat pe standarde internaţionale de 704,4 mil. lei (165 mil. euro), potrivit mediei aşteptărilor, în condiţiile în care în acelaşi interval din 2009 compania înregistrase o pierdere de 112 mil. lei.

La sondaj au participat Raiffeisen Bank, KBC Securities, Erste Bank, Alpha Finance, ING Bank şi Broker Cluj.

În primele trei luni din acest an, Petrom a consemnat un câştig net în creştere de 2,4 ori, la 803 mil. lei, iar pentru primele şase luni din 2010 analiştii estimează că pro­fitul ar putea ajunge la 1.489,5 mil. lei, mai mult decât cel înregistrat de companie pe tot parcursul anului pre­ce­dent.

Creşterea puternică a profitabilităţii din acest an vine ca urmare a faptului că Petrom şi-a redus în 2010 expunerea pe activitatea de rafinare prin închiderea Arpechim, care-i producea pierderi, dar şi ca urmare a creşterii marjelor de producţie şi a preţului petrolului.

"Rezultatele Petrom din acest an vor fi mai mult decât excepţionale, pentru că anticipăm ca în 2010 compania să sufere o transformare puternică. Practic, începem să vorbim despre o altă companie. Până acum Petrom producea să spunem 8 milioane de barili de petrol şi rafina o cantitate dublă, activitate care-i aducea pierderi de circa 200 mil. euro anual. Acum Petrom nu mai rafinează decât petrolul pe care-l extrage, astfel că s-a văzut din primul trimestru că, pe segmentul de rafinare, a trecut deja pe profit din această activitate. Preţul acţiunilor Petrom îl văd mult mai sus din toamnă, când vor veni investitorii străini pe piaţă", spune Daniela Mândru, analist la casa de brokeraj Alpha Finance.

Societatea de brokeraj are cel mai ridicat preţ ţintă pe acţiunile Petrom dintre cele analizate, respectiv de 0,42 lei/acţiune şi o recomandare de cumpărare. Analiştii UniCredit dădeau în iunie o recomandare de cumpărare pe acţiunile Petrom cu un preţ ţintă de 0,38 lei/acţiune.

La finele şedinţei de ieri, titlurile Petrom se tranzacţionau la un preţ de 0,323 lei/acţiune, cu 4,2% mai ridicat faţă de şedinţa precedentă.

Analiştii Alpha Finance mai spun că punerea în funcţiune la finele acestui an de către Petrom a centralei pe gaze de la Brazi va avea un efect pozitiv asupra profitabilităţii companiei, în condiţiile în care Petrom va putea vinde energia rezultată din arderea gazelor la preţul de piaţă, iar în prezent compania vinde gazele la preţul reglementat de ANRE, care este de două ori mai redus faţă de cel de pe piaţa internaţională. Analiştii estimează că impactul asupra profitabilităţii din această activitate se va vedea abia din 2011.

"Producţia atât pe segmentul de petrol, cât şi de gaze va fi mai mică, dar ca urmare a preţurilor mai bune ne aşteptăm ca şi rezultatul din producţie să fie uşor mai bun. Deşi costurile de exploatare vor creşte, ne aşteptăm ca eficienţa să urce pe măsură ce activitatea Petromservice va fi încorporată. Segmentul de rafinare şi marketing va fi ajutat de marjele mai ridicate, de variaţiile de stocuri şi revenirea uşoară a cererii. Scăderea volumelor de producţie şi problemele cu care se confruntă rafinăriile vor compensa efectul pozitiv al aprecierii dolarului faţă de leu şi creşterea preţurilor la petrol", spune Philipp Chladek, analist în cadrul grupului Raiffeisen.

Potrivit analiştilor ING, compania mamă, OMV, a vândut în trimestrul al doilea la un preţ mediu de 78,2 dolari/baril, cu 2,3% peste cel din primele trei luni ale anului, care va majora uşor profitul din activitatea de producţie.

"Segmentul de rafinare şi marketing ar putea releva un profit mai important ca urmare a revenirii marjelor de rafinare, care în cazul OMV a fost de 3,4 dolari/baril faţă de 2,9 dolari/baril în primul trimestru. Sunt cele mai bune marje de rafinare din ultimii doi ani", spune Tamás Pletser, analist în cadrul ING.

Rezultatele Petrom din trimestrul al doilea al anului vor fi afectate de sezonalitate şi se estimează că vânzările pe segmentul de gaze vor fi la jumătate faţă de primele trei luni din 2010, ca urmare a temperaturilor mai ridicate, potrivit analiştilor din piaţă.

În ceea ce priveşte efectele activităţii de hedging asupra profitabilităţii, analiştii spun că vor fi destul de limitate.

"Activitatea de hedging a Petrom va influenţa uşor negativ profitul companiei în trimestrul al doilea, pentru că ei au stabilit un preţ de vânzare de 75 dolari/baril, iar media la nivelul trimestrului a fost uşor mai mare, de 78 dolari/baril. Eu estimez un preţ un pic mai sus la finalul anului, de 80 de dolari pe baril, din cauza inflaţiei şi a deprecierii dolarului", spune Daniela Mândru.

Analiştii nu se mai aşteaptă la surprize în acest an, după ce în trecut Petrom a realizat pe final de an mai multe operaţiuni contabile care i-au afectat serios profitul.

"În trecut, ajustările contabile se produceau spre final de an, dar pentru acest an nu ne aşteptăm să se mai producă", spune Philipp Chladek.