Adamescu redevine singurul acţionar semnificativ al Astra Asigurări

Autor: Angela Placinta 03.08.2010

Acordul prin care grupul austriac Uniqa îi vinde înapoi omului de afaceri Dan Adamescu pachetul deţinut la Astra Asigurări, de 27%, a fost parafat, Adamescu redevenind astfel singurul acţionar semnificativ al companiei de asigurări, a anunţat grupul austriac. La sfârşitul primului trimestru din acest an, Astra ocupa primul loc în piaţa asigurărilor, în urma vânzărilor mari de poliţe RCA (răspundere civilă auto obligatorie).

Omul de afaceri deţine 72,68% din Astra prin intermediul firmei Nova Trade, iar în perioada următoare va răscumpăra acţiunile pe care tot el le-a vândut austriecilor în 2005, valoarea tranzacţiei de atunci fiind de 10 mil. euro. Iniţial, planul Uniqa era să devină acţionarul majoritar al Astra, în vara lui 2007 fiind semnat un acord de preluare a încă 23% din compania de asigurări, acord care în scurt timp a picat deoarece cei doi acţionari nu s-au înţeles la preţ.

Transferul pachetului de 27% va fi realizat prin intermediul Bursei, Astra fiind listată pe piaţa Rasdaq.

"Până în acest moment, participaţia în compania Astra a rămas pur şi simplu o investiţie financiară, fără niciun angajament strategic pentru viitor. Aceasta este motivaţia pentru decizia noastră de a înapoia acţiunile noastre acţionarului principal al Astrei", a declarat Konstantin Klein, CEO al grupului Uniqa.

Dan Adamescu nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.

Uniqa va rămâne astfel pe piaţa locală cu cele două societăţi pe care le deţine integral: Uniqa Asigurări, companie din top zece, şi Uniqa Asigurări de Viaţă, societate recent înfiinţată.

În urma semnării acestui acord, Astra trebuie să renunţe la folosirea sintagmei "membră a Uniqa Group" în comunicarea cu clienţii şi partenerii. În 2006 Astra şi-a schimbat numele în Astra-Uniqa, iar în noiembrie 2008, după ce a fost clar că austriecii nu vor deveni majoritari, Adamescu şi Uniqa au intrat într-o puternică dispută pe tema asocierii celor două branduri în numele firmei de asigurări.

"Până la sfârşitul anului vom scoate numele Uniqa din toată documentaţia companiei, dar şi din semnalistica din teritoriu de pe toate cele 200 de agenţii şi sucursale. Vom avea şi o campanie de informare a clienţilor cu privire la această acţiune", a declarat Radu Mustăţea, directorul general al Astra.

În primul trimestru Astra a înregistrat prime brute subscrise de 330 mil. lei (78 mil. euro), în creştere cu 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.