Cine este Oana Petrescu, singurul bancher român din board-ul BCR

Autor: Razvan Voican 03.08.2010

Oana Petrescu, 41 de ani, actualul vicepreşedinte executiv al BCR pe retail şi private banking, rămâne singurul top manager de naţionalitate română din echipa de conducere a celei mai mari bănci locale. Este practic românul cu cea mai înaltă poziţie într-o companie cu peste 9.000 de angajaţi.

Austriecii de la Erste au adus-o la BCR în toamna lui 2006 pe postul de vicepreşedinte pe operaţiuni, imediat după ce au preluat controlul efectiv asupra băncii. A fost una din primele două schimbări operate la nivelul board-ului alături de instalarea cehului Martin Skopek la retail.

De la 1 iulie anul acesta, Oanei Petrescu i-a fost încredinţat retailul, odată ce Skopek a fost transferat în board-ul de la Viena al Erste Group.

"Îmi pare rău că nu avem mai mulţi români în board-ul BCR şi îmi doresc ca în timp să schimbăm situaţia. Mai ales pentru retail chiar este foarte greu de găsit un bancher experimentat în România, dar Oana Petrescu este un manager foarte bun, eficient, şi sunt sigur că va face treabă bună", comentează Andreas Treichl, CEO al Erste Group şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.

În 2008, după demisia lui Nicolae Dănilă din funcţia de preşedinte executiv al BCR, Treichl a încercat să-l înlocuiască tot cu un bancher român, însă până la urmă a renunţat, alegându-l pe britanicul Dominic Bruynseels, care a venit de la Barclays.

"Culmea este că sunt mai mulţi bancheri români foarte buni în străinătate decât în România, dar este aproape imposibil să-i convingi să se întoarcă în ţară, mai ales la cum merg lucrurile în ultima perioadă. Cred însă că în maximum 10 ani mulţi se vor putea simţi motivaţi să revină să lucreze acasă", spune Treichl.

Dar cine este Oana Petrescu? Deşi face parte de aproape 4 ani din echipa de top management a BCR, a rămas un bancher foarte discret, cu puţine apariţii publice. Una dintre excepţii a fost la începutul lui 2009, când sindicatul din BCR ameninţa cu greva generală, iar Petrescu a fost desemnată să iasă cu declaraţii privind asigurarea continuităţii serviciilor bancare.

"Nu-i place deloc să aibă de-a face cu presa", spun surse de pe piaţă.

Înainte de a veni la BCR, Oana Petrescu nu a avut multă experienţă directă în banking, ci mai mult indirect, de pildă prin prisma faptului că la începutul anilor 2000 a înfiinţat un departament de audit pentru bănci la fosta firmă de consultanţă Arthur Andersen, devenită în 2002 Ernst & Young. Totuşi, asemenea multor bancheri de pe piaţă, ea are în CV şi doi ani la fosta Bancorex, între 1992 şi 1994, unde s-a ocupat de analiză şi administrare de investiţii.

Surse din industria consultanţei povestesc că Petrescu ar fi adus în 2000 printre clienţii Arthur Andersen tocmai BRD-SocGen - cel mai important competitor actual al BCR - care a continuat să lucreze cu Ernst & Young până în 2009, în 2010 mutându-se la Deloitte.

Unii bancheri au fost surprinşi când BCR a anunţat transferul Oanei Petrescu de la operaţiuni la retail, având în vedere lipsa experienţei specifice, şi au pus această decizie pe seama resurselor umane reduse la nivelul grupului austriac, însă foşti colegi ai actualului vicepreşedinte al BCR nu ezită să remarce aptitudinile manageriale ale acestuia, aptitudini care i-ar permite practic să gestioneze orice domeniu.

De asemenea, în pofida unor eventuale aparenţe, Petrescu este descrisă drept o persoană foarte energică şi fermă, capabilă să ia decizii rapide. Are un master la Toulouse în studii europene finanţe-bănci şi un doctorat în economie la ASE pe flux de management bancar.

Divizia de retail a BCR a parcurs în ultimii trei ani şi jumătate cea mai mare parte a procesului de restructurare şi aliniere la standardele Erste, cehul Martin Skopek încheindu-şi recent misiunea complicată de a moderniza principalele servicii şi produse pentru persoane fizice ale celei mai mari bănci de pe piaţă.

Rămâne ca Oana Petrescu să administreze mai departe proiectele încă în derulare, să gestioneze problema creditelor neperformante care afectează din ce în ce mai mult portofoliul de retail şi să găsească în paralel soluţii de revigorare a vânzărilor de produse şi servicii.

Pe lângă faptul că are în componenţă un singur român, board-ul BCR este în prezent şi unul dintre cele mai restrânse de pe piaţă, având numai patru membri: Dominic Bruynseels, CEO, Oana Petrescu, vicepreşedinte executiv pe retail şi private banking, Helmuth Hintringer, vicepreşedinte executiv pe risc, şi Wolfgang Schoiswohl, vicepreşedinte executiv pe corporate banking.

De la 1 august, Comitetul executiv are însă şi un consilier - austriacul Christian Bruckner - care este responsabil cu zona operaţiuni & IT. De la 1 iulie, când Oana Petrescu a trecut la retail, această arie intrase în coordonarea lui Dominic Bruynseels.

Oana Petrescu vicepreşedinte executiv pe retail al BCR