Fondul Broadhurst acuză conducerea Oil Terminal că a prejudiciat acţionarii minoritari

Ziarul Financiar 03.08.2010

Dan Bărbulescu, reprezentant al fondului de investiţii Broadhurst şi preşedinte al Cocor Bucureşti (COCR), spune că minoritarii operatorului portuar au fost prejudiciaţi prin faptul că reprezentanţii societăţii au scos din bilanţul firmei active pe care el le evaluează la 100 mil. euro.

"La AGA de bilanţ a Oil Terminal din luna aprilie s-a petrecut o fraudă de proporţii, în valoare de 100 de milione de euro, deoarece s-a scos din bilanţ valoarea contractului de concesiune petrolieră, valoare care nu mai fusese actualizată din 1994. Acele active au fost scoase extrabilanţier, ceea ce este o fraudă şi prejudiciază toţi acţionarii, pentru că diminuează patrimoniul societăţii. Prejudiciul nu este valoarea istorică înscrisă a acordului din 2001, ci valoarea actualizată a acestui contract. Scoaterea lor din bilanţ s-a făcut anul trecut de către directorul general fără aprobarea Consiliului de Administraţie şi numai pe baza unei adrese a Ministerului Finanţelor", spune Dan Bărbulescu.

Contactat de Ziarul Financiar, Silviu Wagner, directorul general al Oil Terminal, a spus că toate operaţiunile s-au făcut conform legii şi au fost aprobate de acţionari.

Dan Bărbulescu mai spune că din cauza acestor nereguli, auditorul financiar a dat un audit cu rezerve asupra situaţiilor financiare ale Oil Terminal pe 2009 şi CNVM s-a sesizat pentru a analiza situaţia.

"În şedinta de CA care a precedat AGA de bilanţ din aprilie, patru din cei şapte membri ai CA au votat împotriva aprobării situaţiilor financiare prezentate de directorul general Wagner, iar auditorul a dat un audit cu rezerve, deoarece reducerea ilegală a patrimoniului societăţii aduce prejudicii majore tuturor acţionarilor societăţii. AGA a aprobat prin mandatarii Ministerului Economiei şi ai Fondului Proprietatea situaţii financiare neaprobate de CA, ceea ce le face nelegale şi anulabile în instanţă", spune Bărbulescu.

Acuzaţiile sunt negate de conducerea Oil Terminal.

"Este o minciună faptul că membrii CA au votat respingerea situaţiilor financiare, există un proces verbal în acest sens", spune Silviu Wagner.

Disensiuni între reprezentantul Broadhurst şi conducerea societăţii au avut loc şi la ultima adunare generală, în care Bărbulescu a cerut să-i fie consemnat în procesul verbal că răspunsul primit de la directoarea economică la întrebarea mea privind valoarea terenurilor de la pct. 1 de pe ordinea de zi, respectiv 160 mil. lei, a fost o informaţie privilegiată care a fost făcută publică în AGA.

"Domnul Wagner, preşedintele şedinţei şi cei trei mandataţi din partea Ministerului Economiei au votat împotriva consemnării punctului meu de vedere, cu alte cuvinte m-au cenzurat", spune Dan Bărbulescu.

De cealaltă parte, conducerea Oil Terminal spune că informaţiile puteau fi folosite în scop personal de reprezentantul Broadhurst, iar valoarea comunicată era una estimativă, în condiţiile în care evaluarea era în curs de finalizare.

"Valoarea terenurilor este o informaţie privilegiată. Domnul Dan Bărbulescu a fost amendat în trecut pentru tranzacţionarea pe bază de informaţii privilegiate la Cocor. Auditorul a dat nişte rezerve care ulterior s-au dovedit nefondate. Dânsul a fost afectat de faptul că nu mai deţine funcţia de membru în CA şi nu mai are acces la informaţii", a precizat Wagner.

Potrivit lui Bărbulescu, Oil Terminal evaluează în prezent 36 de hectare pentru care a obţinut titlul de proprietate şi pe care trebuie să le introducă în capitalul societăţii, a căror valoare estimativă se ridică la 160 mil. lei (37,4 mil. euro).

În prezent, capitalul social al Oil Terminal este de 58,2 mil. lei (13,6 mil. euro), astfel că în urma unei astfel de operaţiuni minoritarii ar fi puternic diluaţi dacă nu ar veni cu sume importante pentru a-şi păstra participaţia.

Fondul Broadhurst deţine circa 7% din acţiuni, însă Dan Bărbulescu spune că în prezent reprezintă şi alte fonduri, care în total deţin 15% din capitalul Oil Terminal.

Acţiunile Oil Terminal s-au tranzacţionat ieri la un preţ de 0,205 lei/acţiune, la care capitalizarea este de 28 mil. euro.