Managerii şi ziariştii, singurii care suferă după modificările aduse la Codul fiscal

Autor: Adelina Mihai 03.08.2010

Şefii de companii mari, româneşti sau multinaţionale, care primesc o mare parte din veniturile salariale pe contracte de tip PFA, şi ziariştii, una din cele mai mari categorii de angajaţi care primesc salarii pe contracte de drepturi de autor, sunt cei care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma modificărilor aduse la Codul fiscal, spun specialiştii.

Guvernul a aprobat luni seară normele de aplicare ale ac tului normativ pentru modificarea Codului fiscal, prin care a fost extinsă baza de impozitare şi care reglementează sistemul de taxare a angajaţilor plătiţi prin contracte de drepturi de autor şi de tip PFA. Astfel, angajatorii, care beneficiau de anumite facilităţi fiscale dacă foloseau astfel de contracte pentru remunerarea salaria ţilor, vor fi nevoiţi să ajungă la un acord cu angajaţii.

"Va fi o problemă în zona de management în companiile mari, nu numai din zona de IT, ci din toate sectoarele de activitate. La un leu primit de angajat, angajatorul plăteşte 0,85 de lei la stat. Nu im pozitul este problema, ci par tea de CAS, CASS şi şomaj, pentru că, de regulă, mana gerii au asigurări private şi vor prefera să încaseze o parte din venituri prin contractele de PFA atât timp cât nu vor plăti contribuţiile sociale", susţine Varujan Pambuccian, membru în Comisia IT din Camera Deputaţilor. El a mai precizat că angajaţii din sectorul IT din producţie, adică programatorii, nu sunt plătiţi, de regulă, prin contracte de tip PFA şi că această categorie nu va fi afectată de noile reglementări fiscale.

"Presa are însă o problemă serioasă, pentru că foarte mul te ziare aplică sistemul de plată a salariaţilor prin intermediul drepturilor de autor. Totodată, impactul cel mai mare va fi asupra salariilor mari ale angajaţilor din management, care nu ar avea vreo problemă dacă ar şti că vor primi pensii în funcţie de cât au contribuit", mai spune Pambuccian, care consideră totuşi că angajatorii vor menţine în continuare contractele de tip PFA şi pe cele de drepturi de autor.

Legea care modifică regimul de taxare a persoanelor fizice autorizate (PFA), intrată în vigoare de la 1 iulie, dar care nu a avut norme de aplicare până la începutul acestei săptămâni, a declanşat o serie de neclarităţi în rândul consultanţilor fiscali. Una dintre acestea viza diferenţele dintre activităţile considerate dependente şi cele indepen dente, întrucât în lege se arată că este considerată o activitate dependentă "orice element care reflectă natura depen dentă a activităţii".

"Din câte am înţeles din normele de aplicare, dacă eşti liber profesionist - expert con ta bil, de exemplu - trebuie să ai cel puţin doi clienţi ca să nu se considere că desfăşori activitate dependentă. Dacă ai un singur client, este greu să demonstrezi că nu eşti dependent de el, însă în general nu se întâmplă ca experţii contabili să aibă numai un client. Măsura este menită să aducă venituri din taxarea celor care au contracte pe drepturi de autor şi care depind în exclusivitate de angajator, cum sunt jurnaliştii", susţine Luminiţa Ristea, managing partner la firma de audit şi consultanţă în afaceri Nexia. Ea a mai precizat că o parte din angajaţii din IT care erau plătiţi prin intermediul contractelor de tip PFA trebuie să demonstreze că nu desfăşoară activitate dependentă dacă vor să-şi păstreze veniturile la acelaşi nivel ca până acum. "Cel mai probabil, se va recurge la o cale de negociere între angajatorii şi angajaţii care vor fi afectaţi de această măsură", mai spune Ristea.

Reprezentanţii sindicatului jurnaliştilor, Mediasind, au anunţat ieri că vor ataca în justiţie actele emise de Guvern.