Din vedeta regiunii, România nu mai este pe gustul investitorilor străini, spune şeful fondului Gemisa Investments

Autor: Ioana David 03.08.2010

Dragoş Roşca, CEO al fondului de investiţii Gemisa Investments - controlat de acţionarii A&D Pharma, oamenii de afaceri Ludovic Robert, Walid Abboud şi Roger Akoury - spune că România se "bate" cu Ucraina pentru ultimul loc în topul preferinţelor investitorilor din regiunile, în condiţiile în care în urmă cu trei ani ne aflam în fruntea clasamentului propulsaţi aici de sistemul fiscal favorabil şi de forţa de muncă ieftină.



"Imaginea României în străinătate este reflexia exactă a situaţiei din interior. În anii '90 aveam o imagine proastă ge nerată de mineriade, reforme lente, birocraţie mare, corupţie şi ne băteam cu Bulgaria pe ultimul loc în preferinţele investitorilor din regiune. În perioada 2000 - 2007 am ajuns în topul regiunii, foarte mulţi investitori alegând România în locul Ungariei, Cehiei sau Croaţiei. În prezent ne batem cu Ucraina pentru ultima poziţie în zonă, în timp ce Polonia, Cehia, Slovacia şi chiar Ungaria şi Bulgaria sunt preferate în locul României", a spus Roşca pentru ZF.

Pe lângă mandatul de la Gemisa, Roşca este cunoscut şi în lumea consultanţei de business, anterior lucrând în cadrul Roland Berger.

La Gemisa, el coordonează firme precum OptiBlu (distribuţie de produse cu profil oftalmologic), Miniblu (lanţ de magazine cu produse pentru bebeluşi), Oxigen Plus (servicii de asistenţă respiratorie la domiciliu), Fleet Management Services (management auto), BIA Human Resource Management Services (management de resurse umane) şi altele.

În total, cele 10 companii din portofoliul Gemisa au înregistrat anul trecut o creştere de 50% a profitului operaţional şi o scădere de 15% în euro a businessului, până la 25 mil. euro.

Alte state se descurcă mai bine în atragerea investitorilor

În opinia lui Roşca, factorii care atrag investitorii către aceste state sunt facilităţile economice şi fiscale, programele guvernamentale de relansare economică, birocraţia mai mică şi "un regim fiscal mai puţin apăsător".

Cu toate acestea, la nivelul investitorilor "sentimentul este indiscutabil mai bun decât în 2009, însă departe de nivelul de optimism la care ar trebui să fie pentru a genera o creştere semnificativă a investiţiilor pe termen scurt astfel încât să apară un efect de antrenare economic vizibil".

Ieşirea companiilor româneşti din vizorul investitorilor se vede în evoluţia pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A), care anul trecut a fost de circa 1,4 mld euro, în scădere cu 75% com parativ cu 2008, dar şi în investiţiile străine directe (ISD). Potrivit ultimelor informaţii disponibile, în primele cinci luni ale anului investiţiile din 2010 sunt la doar 68% din volumul înregistrat în perioada similară din 2009. Piaţa de M&A a dat unele semne de revenire în prima jumătate a anului, însă unii consultanţi sunt de părere că la nivelul întregului an va reveni la valoarea din 2009. Deteriorarea mediului de business s-a resimţit şi în valorile de piaţă ale companiilor, semnificativ mai mici comparativ cu perioada de boom economic.

Când vor reveni preţurile activelor?

"Atunci când activele respective vor oferi randamente bune, iar randamentele bune sunt în directă corelaţie cu evoluţia economică. Sunt active care şi astăzi oferă randamente bune şi în consecinţă au preţuri bune, însă din păcate acestea sunt cazuri izolate", a mai spus Roşca.

Pentru a doua jumătate a acestui an precum şi pentru 2011, Roşca se aşteaptă ca trendul de scădere economică să continue însă are o prognoză pozitivă pentru sectorul manufacturier şi de servicii pentru export, adică pentru producţia de automobile şi componente auto, precum şi pentru producţia de metale neferoase.

"Principalii piloni ai economiei româneşti, consumul de bunuri de uz curent şi folosinţă îndelungată, activitatea de construcţii şi investiţiile în domeniul producţiei şi al serviciilor vor continua să rămână la un nivel scăzut. În plus, capacitatea de a atrage bani din fonduri europene este mult sub aşteptări", a mai spus Roşca, care adaugă faptul că nu avem nevoie de un nou acord cu FMI.

În ultima perioadă mediul de afaceri a atacat dur zona politică pe marginea deciziilor nepopulare luate precum majorarea TVA şi în condiţiile unor contradicţii în ceea ce priveşte politica fiscală.

Un alt manager de fonduri de investiţii, Leo Gherghina, partener în cadrul fondului de investiţii Société Générale Assset Management (SGAM) Eastern Europe, deţinut de gigantul financiar Société Générale, a făcut recent o paralelă între stat şi o firmă privată şi a spus tranşant că dacă un investitor ar vedea că firma sa este la limita incapacităţii de plată şi el nu a ştiut nimic, ar schimba "urgent şi rapid consiliul de administraţie".