Încalci legea, te reclam pe Facebook. Ar trebui să folosească şi poliţia reţelele de socializare?

Ziarul Financiar 04.08.2010

Se ia următoarea situaţie, mai mult sau mai puţin ipotetică: un şofer îşi lasă maşina cinci minute pe mijlocul străzii ca să-şi ia ţigări, blocând mijloacele de transport în comun şi în general toată circulaţia pe sensul de mers. Cineva face o poză şi o postează pe Facebook, pe o pagină dedicată pentru astfel de infracţiuni, pe care poliţia o monitorizează permanent. Şoferul se alege cu amendă iar un nou incident de acest gen ar putea fi evitat în viitor.

Deşi în România ar putea părea o utopie, cotidianul britanic The Independent scrie că acest sistem este folosit de poliţia din capitala Indiei, New Delhi, unde circa 600 de amenzi au fost aplicate de la demararea programului, în baza acestor postări.

Poliţia rutieră din New Delhi a pus pagina la dispoziţie pentru a îmbunătăţi imaginea instituţiei şi comunicarea publică, fără să se aştepte la un asemenea feed-back. Până în prezent, circa 17.000 de persoane au devenit fani ai acestei pagini. Popularitatea programului nu este deloc întâmplătoare, într-unul dintre cele mai aglomerate oraşe din lume, unde principala regulă de circulaţe este "ai grijă la ăla cu maşina din faţa ta".

Întrebările fireşti care se pun sunt câtă incredere poţi să ai într-o postare, care ar putea fi pur şi simplu răutăcioasă şi neadevărată. Politica Facebook permite postările doar celor înscrişi cu nume şi prenume în baza de date, însă au apărut deja fotografii trucate provenind de la "Un cetăţean responsabil". Totodată, mai există problema intimităţii şi a reprecusiunilor acestei metode asupra societăţii: ideea că suntem urmăriţi la fiecare pas, nu de guvern, ci chiar de noi între noi este cel puţin sinistră, notează publicaţia britanică.