Cea mai mare deversare de petrol din istorie a fost oprită

Autor: Andreea Mioara Neferu 04.08.2010

Compania britanică British Petroleum (BP), care a pierdut peste o treime din valoarea de piaţă pe durata scurgerii de petrol, a anunţat că operaţiunea denumită "static kill", prin care se intenţionează astuparea puţului din Golful Mexic, s-a finalizat cu succes, scrie BBC News.

Operaţiunea a constat în injectarea unor lichide şi materiale speciale, care să forţeze oprirea scurgerii de petrol. BP a anunţat că presiunea în cadrul puţului a fost controlată, acesta fiind de altfel "rezultatul dorit" de companie. Puţul rămâne în continuare monitorizat, în condiţiile în care nu a fost sigilat încă şi ar putea fi nevoie de injectări suplimentare. BP ar putea demara şi operaţiunea de cimentare a puţului avariat.

Puţin petrol recuperat

Potrivit guvernului de la Washington, în total s-au scurs circa 4,9 milioane de barili de petrol (780 de milioane de litri) şi numai 800.000 de barili (127 de milioane de litri) au putut fi recuperaţi până în prezent. Astfel, circa 4,1 milioane de barili au fost deversaţi în ocean, mareea neagră din Golful Mexic fiind astfel cea mai gravă catastrofă din istoria industriei petroliere. Autorităţile americane au mai arătat că în momentul exploziei de pe platforma petrolieră Deepwater Horizon, în urma căreia 11 oameni şi-au pierdut viaţa, "62.000 de barili de ţiţei se scurgeau în fiecare zi", dar că acest flux a coborât la 53.000 de barili zilnic chiar înainte de plasarea unui dispozitiv de captare.

Săptămâna trecută, BP a confirmat plecarea directorului executiv Tony Hayward de la conducere, acesta primind în schimb un milion de lire sterline şi o pensie ce s-ar putea ridica la jumătate de milion de lire sterline pe an, potrivit The Guardian. BP l-a numit pe Robert Dudley în funcţia de director executiv şi a anunţat o pierdere record de 17 miliarde de dolari (13,2 miliarde de euro) în al doilea trimestru, în condiţiile în care grupul a fost nevoit să pună deoparte 32,2 miliarde de dolari (25 miliarde de euro) pentru a acoperi daunele create de mareea neagră din Golful Mexic, scrie The New York Times.

De asemenea, compania plănuieşte să vândă active în valoare de 30 de miliarde de dolari (23,3 miliarde de euro) în următoarele 18 luni, măsură în urma căreia BP ar pierde din operaţiunile de extracţie şi producţie la nivel mondial.

Dudley, de origine americană, îl va înlocui pe Tony Hayward la şefia BP începând cu 1 octombrie, devenind astfel primul director nonbritanic al gigantului din industria petrolieră.

Viitorul şef al companiei a spus că nu subestimează natura sarcinilor pe care le are în faţă, însă compania este robustă din punct de vedere financiar, cu un portofoliu de active de invidiat şi cu echipe de profesionişti cotate ca fiind printre cele mai bune din industrie.

Tot Dudley s-a arătat încrezător că această combinaţie de factori, pusă în valoare de o direcţie strategică clară, va readuce BP pe drumul cel bun.

BP a pierdut peste 30 de procente din valoarea de piaţă după accidentul din Golful Mexic, iar ieri avea o capitalizare de 125 miliarde de dolari, potrivit Yahoo! Finance.