4.000 de privaţi sunt acţionari la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 04.08.2010

Numărul acţionarilor privaţi care deţin participaţii la Fondul Proprietatea (FP) a spart pragul de 4.000 pentru prima dată în istoria de cinci ani a fondului, aceştia controlând aproape 48% din capitalul uneia dintre cele mai bogate companii din economie.

După cinci ani de la înfiinţare, Fondul Proprietatea este în continuare controlat de statul român, care prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice deţine o participaţie de 52,84% din capital, mai puţin cu 1% decât luna precedentă, potrivit informaţiilor furnizate de Depozitarul Central. Restul de capital este împărţit între 4.065 de persoane fizice şi juridice. Un număr de 124 de persoane juridice deţin un pachet de 13,3%, printre care se numără şi patru fonduri de investiţii care deţin împreună 7,28%. Numărul persoanelor fizice acţionare la fond este de 3.941 la finele lunii iulie, dintre care trei persoane deţin cumulat 7,7% din fond.

În prezent, capitalul social al fondului este de 14,24 mld. lei, împărţit în acţiuni în valoare nominală de un leu. Capitalul social al fondului urmează însă să fie redus cu circa

483 mil. lei reprezentând contravaloarea acţiunilor care nu au fost plătite de stat. Reducerea capitalului este condiţia necesară pentru acordarea dividendelor de circa 1 mld. lei rămase restante din 2008 şi 2009. În urma acestei operaţiuni, în curs de înregistrare la Registrul Comerţului, Ministerul Finanţelor îşi va reduce participaţia în fond cu încă 1%.

În iulie, un număr de 112 persoane şi-au schimbat titlurile de conversie primite de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în acţiuni ale fondului, primind astfel un pachet total de 146,8 mil. acţiuni.

Deşi fondul nu este încă listat, din martie 2008 este permisă vânzarea acţiunilor FP. Tranzacţiile cu acţiuni se realizează prin intermediul Depozitarului Central, pe baza înţelegerilor dintre vânzători şi cumpărători. Oferta şi cererea de titluri se întâlnesc prin intermediul anunţurilor de mică publicitate. În luna iulie au fost înregistrate un număr de

219 tranzacţii, pentru un volum total de acţiuni de 175,6 milioane de lei, reprezentând 1,23% din numărul total de acţiuni emise de fond.

Fondul Proprietatea a convocat pe 6 septembrie Adunarea Generală Ordinară şi Extraordinară a Acţionarilor pentru numirea firmei Franklin Templeton în funcţia de administrator, pentru aprobarea listării la Bursa de Valori Bucureşti, precum şi pentru aprobarea repartizării profitului net pentru anii financiari 2008 şi 2009, valoarea propusă a dividendului brut fiind de 0,0822 lei / acţiune. Pentru participarea la AGA, 20 august este considerată dată de referinţă.