Adriean Videanu, ministrul economiei: Actualul Guvern a făcut ce trebuia pentru mediul de business

Autori: Sorin Pâslaru , Roxana Petrescu 04.08.2010

Ministrul economiei susţine într-un interviu pentru Ziarul Financiar că actualul guvern a făcut ce trebuia pentru mediul de business, în pofida criticilor tot mai acerbe din ultima perioadă privind scăderea economiei.



Bombardamentele din media asupra guvernului au urme fizice la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri condus de Adriean Videanu: bucăţi de gresie vraişte, iarbă crescută printre calcane pe partea clădirii dinspre Calea Victoriei.

Însă sala de întâlniri a ministrului, mobilată cu câteva fotolii şi veşnicul dulap ministerial gol, cu câteva documente aruncate pe care se vede că nu şi-a mai aruncat nimeni ochii de mult, arată îngrijit, iar aerul condiţionat pus la maxim creează o insulă.

Doar constatările asistentei de relaţii cu presa readuc în discuţie "pârjolul mediatic". "Anul acesta este mult mai greu decât anul trecut. Tot timpul trebuie să răspundem la tot felul de acuze", apucă să spună până când soseşte ministrul.

Omul despre care se spune că ar fi printre cei mai puternici din România, fiindcă are pe mână proiecte de miliarde de euro din energie, sector urmărit îndeaproape de companiile străine în ultimii ani, este jovial. Aflat în unul din cele mai grele momente ale guvernării, după un şir de decizii care au dat peste cap mediul de afaceri, Adrian Videanu are poftă de contraatac.

"Dar nu înţeleg, ce ni se reproşează? Hai fraţilor să discutăm comparativ pachetele de măsuri de relansare şi să vedem unde se încadrează România", răspunde Videanu la întrebarea de ce crede că actualul guvern este atât de criticat de mediul de business.

Dar nu despre pachete de relansare este vorba, ci despre rezultate: economia românească este în scădere pentru al şaptelea trimestru consecutiv, în timp ce alţii au ieşit deja din criză, companii cu afaceri de 10 mld. euro sunt în insolvenţă, consumul este în scădere, zeci de mii de oameni îşi pierd lunar locurile de muncă.

"Refrenul" cu perioada de boom nesustenabil dinainte de 2008 vine însă rapid. Şi nu se poate spune că Adriean Videanu "nu are vorbele la el".

"Are România forţa de relansare a Germaniei sau a Franţei? Structura economiei româneşti este extrem de vulnerabilă. Noi am avut în perioada 2007-2008 o creştere pe consum, pe credite cu buletinul, prociclică."

La un an şi jumătate de la intrarea la guvernare se mai poate răspunde în acest fel? "Cine vine şi spune că o măsură de relansare se vede imediat nu ştie economie. Măsurile se văd după o lună, două, trei. Şi ştiţi foarte bine care a fost situaţia din 2009, când am avut parteneri la guvernare (PSD - n.red.)."

Şi atunci, îşi reproşează ceva un ministru al unei economii cu cea mai mare cădere din Europa în 2009 şi care va rămâne pe scădere economică şi în 2010?

"Admit o singură greşeală. Faptul că nu am făcut restructurarea administraţiei publice la timp. În rest, tot ce-am făcut am făcut în beneficiul mediului de afaceri", susţine Videanu.

Dar lăsând la o parte faptul că este neclar cum va aduce restructurarea bugetarilor creştere economică, reluarea investiţiilor şi a angajărilor, cum se explică reluarea sisifică, iarăşi şi iarăşi, a legilor de restructurare a salariilor şi pensiilor din sectorul public?

Cum explică faptul că acest guvern, care şi-a asumat din prima conferinţă de presă restructurarea salariilor şi pensiilor din sistemul public, nu a finalizat această reformă nici la un an şi jumătate de la instalare, are în lucru noi proiecte de legi privind pensiile din sistemul public şi salarizarea unitară, deşi au mai fost câteva legi şi ordonanţe pe aceste două domenii.

Cum de nu a avut guvernul informaţii, spre exemplu, privind nivelul diferit al salariilor din sistemul public, scoase la iveală de postarea listelor salariale pe site-urile instituţiilor, încă înainte de a face legea salarizării unitare? "Erorile nu se pot corecta chiar peste noapte. Orice lege este perfectibilă", răspunde mai mult decât diplomat Adriean Videanu.

Ministrul admite însă că este nevoie de o politică de relansare şi susţine ardent că bursa va avea un rol decisiv.

La 4 mil. euro tranzacţii pe zi, în timp ce în Polonia se tranzacţionează de 80 mil. euro pe zi şi nicio ofertă publică iniţială în ultimul an, ce impact poate avea bursa asupra economiei?

"Piaţa de capital trebuie să treacă de conceptul de loc de tranzacţionare şi să capete valenţe pentru economie. Listarea a încă două companii de stat, Transgaz şi Romgaz, precum şi vânzarea altor pachete de acţiuni de către stat la Transelectrica şi Petrom vor atrage investitorii."

Videanu afirmă că a venit timpul ca la nivel strategic să se discute un pachet de relansare pentru 2011-2013.

"Dacă nici în 2011 nu vom trece pe creştere economică, atunci va fi vorba de eşecul acestui guvern."

În ce va consta acest pachet de relansare, având în vedere că multe afaceri sunt pe tobogan, consumul este în scădere şi va scădea şi mai mult ca urmare a reducerilor salariale şi a majorării taxelor, iar băncile nu dau drumul la creditare?

Ministrul spune că strategiile de contracarare a deficitelor structurale trebuie să fie mai ales în sectorul industriei agro-alimentare, în industria farma, precum şi în energie.

"Vom face programe de încurajare a producţiei autohtone, dar mizăm şi pe investiţii străine. Sectorul privat este supraîndatorat şi investiţiile străine vor aduce fluxul necesare de numerar în economie. Trebuie să ne bazăm pe puterea capitalului care va fi atras de Bursa de Valori prin listările care se vor face", spune Videanu.

Ce rol va avea Banca Naţională în această relansare? Sunt dobânzile la credite destul de reduse pentru relansarea investiţiilor şi consumului? Ce împiedică reluarea creditării?

"Relansarea creditării nu ţine numai de Banca Naţională, ci de politica băncilor comerciale."

Există însă oameni de afaceri autohtoni, producători de mobilă de exemplu, care au luat iniţiativa de a finanţa achiziţia în rate a clienţilor lor, în condiţiile în care creditarea bancară se face la dobânzi de 15% la lei. Adriean Videanu evită să critice băncile. "Ce pot face băncile, cu ce dobânzi să dea credite, dacă plătesc la depozite peste 6%? Ar însemna să ofere dobânzi real negative, nu? De ce nu a sărit nimeni când România a pierdut investment-grade (rating de ţară favorabil investiţiior - n.red.) în 2008?", spune ministrul.

Dar care este perspectiva sa asupra reluării creditării?

"Reluarea creditării nu are loc pentru că este o lipsă de încredere. Companiile sunt supraîndatorate, dar şi gradul de competitivitate este redus."

Şi cum comentează ceea ce se întâmplă în Ungaria, unde guvernul a decis ca o parte din deficit să fie finanţat prin suprataxarea băncilor, cu un impozit pe valoarea activelor?

"Nu avem de gând să propunem aşa ceva în România."

Va rezista Guvernul Boc până la următoarele alegeri, din 2012, având în vedere rezultatele actuale din sondaje?

"Guvernele nu se fac după sondaje. Guvernul are o majoritate în Parlament, acolo este important. Eu cred că Emil Boc va fi premier până la următoarele alegeri, în 2012, nu are niciun fel de problemă". Dar schimbări în echipă? "Echipa şi-o stabileşte premierul", a spus ministrul economiei.

Afaceri de 10 miliarde de euro, cu sute de mii angajaţi, din care majoritatea cu capital românesc, sunt în insolvenţă. Ce face Ministerul Economiei pentru aceste companii?

"Este o piaţă liberă. Orice intervenţie poate fi considerată ajutor de stat. Aceste companii trebuie să se descurce."

Însă guvernele occidentale sprijină capitalul privat autohton inclusiv prin promovarea companiilor în relaţiile politice externe ale statelor. Câţi oameni de afaceri români a avut ministrul în avion în ultimele deplasări în străinătate?

"Nu este treaba noastră. Vă daţi seama, dacă aş lua 2-3 oameni de afaceri în vizite externe cum ar sări toată lumea? Oamenii de afaceri ştiu ce au de făcut."

Dacă este atât de bogat, de ce acceptă să fie ministru, cu un salariu de 1.200 de euro pe lună? Câştigă suficient un ministru în România sau sistemul este construit în acest fel pentru că se admite că un ministru nu trăieşte din salariu?

"Sunt ministru pentru că sunt un om al provocărilor profesionale", afirmă Videanu, care admite însă că pentru cineva care nu are alte surse de existenţă, nu este un salariu stimulativ.

"Important este ca sursele de venituri colaterale să fie legale", afirmă ministrul.

Cine este Adriean Videanu

Vârstă: 48 de ani, căsătorit, doi copii

S-a născut în comuna Crevenicu, judeţul Teleorman, şi este absolvent al Facultăţii de Transporturi din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Din 2008, ocupă funcţia de ministru al economiei, după ce în perioada 2005-2008 a fost primarul general al Capitalei. Potrivit declaraţiei de avere, Videanu deţine o casă în Snagov, două apartamente în Bucureşti, bijuterii şi ceasuri în valoare de 183.000 de euro şi tablouri şi obiecte de artă de 37.000 de euro. În anul fiscal 2009, Videanu a încasat din funcţia de ministru venituri lunare de circa 1.200 de euro. "Nu salariul mă interesează, ci provocarea", spune Videanu, care este proprietarul afacerii Titan Mar - Marmosim, unul dintre cei mai mari producători de piatră naturală din Europa de Est. Titan Mar, firmă înfiinţată de familia Videanu în 1994, specializată iniţial în prelucrarea marmurei pe care o cumpăra de la firma de stat Marmosim, a cumpărat în 1997 98% din acţiunile Marmosim.