Ce mai e în viaţă în real estate: 6 blocuri şi un mall

Autor: Cristi Moga 04.08.2010

Numărul proiectelor imobiliare aflate în construcţie continuă să scadă pe măsură ce unele companii finalizează lucrările în timp ce alţii se opresc la jumătate, astfel că în prezent în Bucureşti se mai lucrează la doar şase proiecte de locuinţe cu mai mult de 200 de apartamente fiecare, în timp ce în ţară construirea mai înaintează la un singur mall.

Exuberanţa din perioada 2005-2008 este doar o amintire pentru dezvoltatorii imobiliari, o parte dintre ei confruntându-se cu dosare de insolvenţă sau chiar falimente, în timp ce alţii preferă "să stea la cutie", în aşteptarea unor vremuri mai bune. Potrivit unui studiu al CB Richard Ellis, centre comerciale cu o suprafaţă de 60,9 hectare au construcţia momentan oprită, alte proiecte cu o suprafaţă de 78 ha fiind planificate, dar fără a se fi început vreodată construcţia. "În toamnă sau în primul trimestru de anul viitor ar putea fi începute noi proiecte comerciale", spune Mihnea Şerbănescu, şeful firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Singurul mall aflat în prezent în construcţie este Gold Plaza din Baia Mare, în timp ce printre proiectele de locuinţe la care se lucrează în Bucureşti se numără ansamblul Upground din Pipera (600 de apartamente) sau prima fază a proiectului Quadra 2 din Militari, format din 242 de garsoniere şi apartamente cu două camere.

"Ţinând cont că din a doua parte a anului 2008 nu s-au mai lansat proiecte de mari dimensiuni şi neavând semnale pozitive în acest sens nici pentru viitorul apropiat, suntem de părere că începând cu anul 2011 oferta va cuprinde cu precădere apartamente finalizate", apreciază şi Ştefania Baldovinescu, managerul departamentului de consultanţă din cadrul Colliers.