FMI cere concedieri, plata arieratelor şi taxe pentru bogaţi

Autor: Claudia Medrega 04.08.2010

Concedierea a 74.000 de angajaţi din sectorul bugetar până la sfârşitul anului şi a încă 15.000 în 2011, plata imediată a unor datorii de 1,9 mld. lei către sectorul farma, dar şi anularea măsurii de reducere a salariilor în BNR, CSA, CNVM şi CSSPP sunt principalele noi angajamente ale Guvernului faţă de FMI.

De asemenea, Guvernul promite o ordonanţă de urgenţă privind impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice, eliminarea celui de-al 13-lea salariu, precum şi îngheţarea pensiilor în 2011.

Într-o conferinţă în care a lăudat autorităţile române pentru implementarea măsurilor ambiţioase de consolidare fiscală, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, a afirmat că nu recomandă modificarea sistemului de taxe anul viitor şi nici reducerea nivelului impozitelor actuale.

Boardul FMI ar urma să aprobe eliberarea următoarei tranşe de 914 mil. euro la sfârşitul lunii septembrie, după ce autorităţile vor fi îndeplinit precondiţiile stabilite, printre care şi plata a 1,9 mld. lei în contul arieratelor statului.

Franks a spus că reforma din sectorul de pensii şi implementarea legislaţiei privind salarizarea unică, care trebuie să fie adoptate de Parlament în luna septembrie, sunt "critice".