Un roman dictat de îngeri

Autor: Stelian Turlea 05.08.2010

Radu Aldulescu
Ana Maria şi îngerii
Editura Cartea Romanească

"Cunoscand-o si ascultand-o pe femeia aflata in cautarea cuiva care sa-i scrie romanul vietii, am simtit in fiinta ei, in vorbele si-n toata povestirea ei un patos inlacrimat al pocaintei, care venea din aceeasi rugaciune: cum voi putea sa-mi cer iertare faptelor mele celor amare, rele si viclene in care cad in toate zilele si noptile si in tot ceasul? De aceea cad inaintea ta si ma rog, pazitorul meu cel sfint, milostiveste-te de mine pacatosul. Fii mie sprijinitor si Imparatiei lui Dumnezeu ma fa partas cu toti sfintii; acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin!" (Radu Aldulescu)

Ion Vianu
Amor intellectualis
Romanul unei educaţii

Editura Polirom

Povestea unei maturizări intelectuale şi sentimentale pe fundalul unei epoci tulburi. Un extraordinar volum de memorii care impresionează prin directeţea şi francheţea celor spuse, un volum în care autorul nu încearcă nicio clipă să se evidenţieze pe sine însuşi drept cea mai de adimirat persoană, cum se întamplă în foarte multe alte volume recente de memorii. În plus, volumul conţine minunate portrete ale intelectualilor, numeroşi, pe care i-a cunoscut Ion Vianu, indiferent că au fost sau nu "prinşi în menghinele maşinii de zdorbit oameni."


Tanya Huff
Cărţile sangelui
Volumul I - Preţul sangelui
Editura Leda

Tanya Huff este o scriitoare canadiană care a publicat în ultimii douăzeci de ani mai multe serii de proze în genul fantastic sau science fiction. Mai este autoarea unei serii de romane cu vampiri ("Cărţile sangelui") care a fost adaptată pentru televiziune în 2007. În centrul acţiunii este un fost detectiv la Brigada Omucideri a Poliţiei din Toronto, care este martoră la primul omor înfricoşător făcut de un vampir. Curand omorurile se înmulţuesc şi eroina se lasă prinsă într-o anchetă în care face echipă cu un scriitor care este... vampir! "Huff este unul dintre cei mai buni scriitori de fantasy pe care îi avem" scria Chronicle. Traducere din limba engleză şi note de Iulia Arsintescu.

Elisabeth Strout
Olive Kitteridge
Editura Litera

Elisabeth Strout este o romancieră americană care a debutat în 1998 şi a obţinut mai multe premii pentru cărţile sale. Romanul de faţă a apărut în 2008 şi a caştigat Premiul Pulitzer pentru ficţiune în 2009. Eroina este o profesoară pensionară dintr-un oraş mic de provincie care înregistrează toate schimbările care se petrec în jurul ei, în oameni şi în localitate. "Plăcerea de a citi acest roman vine din identificarea intensă a cititorului cu personajele complicate, nu întotdeauna demne de admirat. Nu e nimic ieftin sau siropos în această carte." (The New York Times Book Review) Traducere din limba engleză de Ioana Opaiţ.

John Updike
Rabbit e bogat
Editura Humanitas fiction

Este al treilea volum al tetralogiei care îl are drept protagonist pe Harry Angstrom. Romanul a fost distins în 1982 cu Premiul Pulitzer. Într-o spectaculoasă răsturnare de situaţie faţă de finalul volumului anterior, 2Întoarcerea lui Rabbit", unde ne apărea în ipostaza de şomer şi homeless (cu casa incendiată de nişte vecini "binevoitori") îl regăsim pe Rabbit în hazlia postură de "ţăran parvenit" al sfârşitului de secol XX, stăpân pe prospera afacere moştenită de la defunctul său socru. Banii, sexul, statutul social, ireconciliabilul război al generaţiilor dintre Rabbit şi Nelson, permanenta pendulare a eroului între hedonismul exacerbat şi momentele nostalgice, de evocare a celor dispăruţi şi de anticipare a propriului sfârşit, mutaţiile suferite de imaginarul oraş Brewster sunt coordonatele pe care imaginează autorul un destin individual şi, în acelaşi timp, o copleşitoare frescă a societăţii americane. Traducere din engleză şi note de George Volceanov.

Ciprian Măceşaru
Focul din tâmplă
Editura Brumar

Un jurnal care acoperă perioada 2000-2009 şi care descrie cu fervoare şi febrilitate în special experienţele culturale care i-au fundamentat autorului personalitatea. Dan C. Mihăilescu, care semnează prefaţa acestei cărţi, prezintă întâlnirea sa cu autorul ca pe una dătătoare de surprize şi pe de-a-ntregul captivantă - impresie care se va confirma prin parcurgerea volumului. Iată o schiţă de portret: "Ciprian citeşte efervescent, este meloman rabiat şi înghite pictură cu o bulimie de nedescris. Bate insaţiabil muzeele şi expoziţiile, are un cult pentru George Enescu, dar şi pentru Italo Svevo, ascultă stoner rock, dodecafonie, indie, math rock, imnuri gregoriene, Mahler şi jazz de toate culorile, trece cu egală nonşalanţă asimilatoare de la Vermeer la Dali, de la Magritte la Bernea, de la Prokofiev, Kafka, Borges, Victor Brauner, Erik Satie şi desfătările lui Bosch, la Ţuculescu, Andrei Pleşu, Jeni Acterian, Theodor Rogalski, Patapievici, Toscanini, Petre Pandrea şi Diego Rivera."