Cum îşi petrec regii noaptea nunţii

Autor: Daniel Nicolescu 05.08.2010

"A fost cât pe ce să mă nasc sub Turnul Eiffel, iar maica-mea de-abia a avut timp să fugă de pe Champs de Mars şi să ajungă pe Avenue de la Bourdonnais, acolo unde locuia; însă am copilărit în Saint Germain des Prés, în casa unde au trăit Merimée, Corot şi Ampère, casă situată chiar în faţa clădirii unde s-a prăpădit Oscar Wilde. Fantoma din Canterville şi Venus d'Ille au fost prietenii tinereţilor mele..."

Cea care ne dezvăluie aceste detalii se numeşte Juliette Benzoni, o scriitoare născută în 1920, care a cucerit, prin romanele sale (circa 60 la număr), 50 de milioane de cititori din peste 20 de ţări ale lumii. Supranumită "regina romanului istoric", sau "Alexandre Dumas în fustă", venerabila, acum, doamnă Benzoni e o prezenţă vie, participă la emisiuni radifonice sau televizate şi îşi delectează publicul cu noi romane istorice ("Le Bal des poignards", 2009) sau cu reeditări ale unor succese mai vechi.
Deşi, dacă e să ne luăm după aspectul coperţilor ce îi îmbracă volumele (cu titluri mari, înflorate, desene de Bibliothèque rose şi culori excesive), doamna Benzoni pare hărăzită raftului în care se odihnesc producţiile Sandrei Brown, scriitoarea e cât se poate de serioasă, îşi documentează cărţile cu o rară acribie şi pasiune pentru detaliu şi povesteşte cu şarm, dar fără efecte ieftine. Multe romane i-au fost ecranizate, fie în lungmetraje, fie în serii televizate ("Catherine", "La Florentine", "Le Gerfaut", "Marianne, une étoile pour Napoléon", "Les Treize Vents" etc.), toate urmărite, în decursul timpului, de milioane de telespectatori.
"Dans le lit des rois. Nuits de noces" ("În patul regilor. Noaptea nunţii") este ultimul titlu care face deliciul francezilor (în fapt reprezintă o a treia ediţie a unui volum tipărit pentru prima oară în 1983), "o perlă de inventivitate şi de anecdote savuroase", un roman vesel-trist, cu incredibile amănunte de aşternut (lipsite însă de orice urmă de vulgaritate) şi purtând urmele unor fiori pe care istoria oficială i-a trecut constant cu vederea, auzul şi pipăitul.
"S-a scris enorm despre căsătorie, spun editorii. Însă foarte puţin despre acele momente intime din apartamentele private, momentele ce urmau ceremoniilor oficiale. Juliette Benzoni a ştiut să descopere, pe firul povestirilor şi al unor memorii adesea mai libertine decât ne-am putea închipui, istoriile privind modul în care au petrecut noaptea nunţii feluriţi zei, regi şi prinţi. Noaptea grandioasă a lui Alexandru cel Mare, noaptea resemnată a lui Ludovic al XIV-lea, nopţi supraveghate, nopţi înlăcrimate, nopţi reticente, bizare, drăceşti, entuziaste, disperate. Nopţi dramatice care, din cortul lui Attila până în pavilionul din Meyerling, au pus capăt unei iubiri sau unei aversiuni într-o baltă de sânge."
Juliette Benzoni ne pofteşte să asistăm la toate aceste secrete de alcov stând confortabil în rândul întâi, ca la cinematograf. O vedem pe Caterina de Medicis discutând despre dotă, pe rege şi pe papă observând în direct, oricât de neverosimil ar părea, felul în care viitorul Henri II îşi drăgălea aleasa, îl vedem pe Philippe Auguste (de altfel pasionat de sexul frumos, în ciuda relaţiei tandre cu Richard Inimă de Leu) cum încearcă să cucerească o statuie (e vorba de recea domniţă daneză Ingeburg) şi pe care, după eşecul nupţial, o repudiază, ne întâlnim cu pasionalul Napoleon şi cu Cesare Borgia, cu Henric al VIII-lea şi cu Maria de Medicis, în episoade tandre sau tensionate, în care dialogurile sunt reconstituite cu minuţie arheologică.
O carte pentru vacanţă, dar ale cărei ecouri ne pot bântui mult după încheierea ei. Şi care, mie cel puţin, mi-a deşteptat pofta pentru un posibil volum intitulat "În patul preşedinţilor".


DANIEL NICOLESCU. Absolvent, \n 1982, al Universit`]ii Bucure[ti, Facultatea de filologie, sec]ia rom=n`-portughez`. Redactor principal ([i, \ncep=nd cu 1991, grafician copertator) la Editura Eminescu, \ntre 1985-2003. Colabor`ri (cronic` literar`, cronic` plastic`, traduceri) la numeroase reviste culturale, \ncep=nd cu 1974. Redactor [i art-director la diverse publica]ii din ]ar`. A semnat mai multe volume de traduceri [i un volum de interviuri. Din anul 2000 p=n` \n 2009 - editor executiv la Ziarul de Duminic`.