Spitale în comă

Autori: Paula Herlo , Cristina Jurca , Doru Iacob , Elena Băgescu , Catalina Florea 05.08.2010

Spitale in faliment, sali de operatie inchise, medici descurajati, pacienti obligati sa-si cumpere medicamente cumplit de scumpe. In Romania, sistemul sanitar e in colaps. Am putea fi tentati sa dam vina doar pe criza, insa ar fi o greseala. Ceea ce se intimpla astazi in spitalele de la noi se datoreaza in mare masura lipsei de strategie si de viziune a unor directori. Deciziile lor gresite, nesanctionate, au saracit spitalele pe care le conduc cu miliarde de lei, si au provocat dezastru.
Haosul din sistemul sanitar nu a fost declansat doar de criza, ci cu aportul unor directori de spitale care s-au instalat comod in fotolii, pentru a-si gestiona de acolo propriile interese. Lor li se adauga manageri care au fost tinuti in functie, fara sa fie trasi la raspundere ca au pierdut, prin decizii gresite, miliarde de lei. Si astfel am ajuns astazi in situatia de a privi neputinciosi la prabusirea sistemului: falimente, sali de operatie inchise, medici care fug din tara, pacienti obligati sa-si cumpere medicamente.
Cel care accepta sa se opereze, in multe dintre spitale trebuie sa-si cumpere medicametele. In multe altele, pacientii nu primesc tratamentul de care au nevoie. Iar medicii nu mai au nicio speranta ca vor face vreodata medicina la cel mai inalt nivel.
Sistemul sanitar din Romania n-a fost niciodata foarte sanatos. Salarii mici, lipsa de medicamente, mizerie - aceasta este imaginea spitalelor care ne urmareste de zeci de ani. E adevarat ca sistemul e subfinantat, dar banii care ajung la spitale nu sunt neaparat putini. Exista directori care cu aceleasi resurse fac performanta si-au reusit sa-si transforme spitalele in centre comparabile cu cele din vest. Si asta datorita unor manageri care au demonstrat ca pot face performanta cu bani putini, dar pricepere multa.
In spitale nu e doar lipsa de bani. Ci si de vointa, strategie sau viziune. Managerii sunt numiti pe criterii politice si nu de performanta. Stau in functii un an sau doi si sunt schimbati. Unii pleaca asa cum au venit, altii - ceva mai bogati.
In spitalul din Ilfov de mai bine de sase luni oamenii isi cumpara medicametele. Iar pentru cei saraci de cele mai multe ori le cumpara medicii. Se intampla le fel in foarte multe locuri. Spitalul Ilfov n-a fost dintotdeauna sarac. In urma cu doi ani, avea in cont economii de 11 miliarde de lei. Le-a lasat actualul director al Casei de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta. Doi ani mai tarziu, spitalul avea datorii de 55 de miliaarde de lei vechi. Daca adunam aceasta suma cu cei 110 miliarde pe an, bugetul primit anual de spital, ajungem la concluzia ca in numai doi ani pe salarii si medicamente s-au cheltuit 6 milioane si jumatate de euro.
O explicatie pentru cheltuirea acestor bani exista si ne-o ofera managerul spitalului Eduard Armeanu, numit la conducerea spitalului in urma cu un an.
Pasionat de tehnica si de fotografie, director de cariera. A fost in conducerea colegiului medicilor, a lucrat la casa de asigurari si la corpul de control al ministerului sanatatii. Din aceasta postura a aflat cum se scurg banii in sistem, dar... e discret. Nu stie, nu se baga, nu vrea sa vorbeasca despre ce au facut cei de dinaintea lui. Recunoaste insa ca a fost nevoit sa opreasca unele scurgeri de fonduri.
Micile economii nu l-au salvat insa de marile datorii. Furnizorii de medicamente nu mai vor sa participe la licitatie pana cand nu-si plateste facturile restante. O parte le-a achitat, dar tot e pe minus cu 32 de miliarde de lei vechi.
Daca ascultam vocile celor din sistem, in foarte multe spitale banii se duc pe salarii, putine medicamente si multe comisione pentru cei care le conduc. Iar pentru asta platesc facturi in alb bonavii.
Spitalul Ilfov, are pentru anul acesta un buget de 2 milioane 700 de mii de euro. Salarii si medicamente. Alte fonduri, pentru reparatii si investitii vin de la Consiliul Judetean Ilfov. Spitalul n-ar trebui sa aiba lipsuri, daca managerul va gestiona corect si chibzuit acesti bani.
O dramurire corecta a banilor poate insemna pentru medicii salarii mari. O dovedeste directorul Spitalului Cartias din Bucuresti, Bogdan Jansen. A ajuns la conducerea spitalului in 2005, dupa ce 10 ani a lucrat in top management in sistemul de asigurari. A gasit spitalul cu datorii de 48 de miliade. Dupa un an nu numai ca avea economii la buget, dar a reusit sa creasca si salariile medicilor. Intr-o periaoda in care toti managerii se plang de lipsa de medicamente, el a reusit imposibilul. Cum a facut? Stie care sunt tarele sistemului si obiceiurile celor care il conduc. A scapat de capusele din sistem, a cumparat cu chibzuinta.
Spitalul a fost retrocedat fostului proprietar, asa ca sunt chiriasi intr-o cladire veche si pe alocuri insalubra. Legea nu-l lasa sa investeasca. In spital e curat, dar pacientii n-au confortul pe care si l-ar dori.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate da de multe ori mai putini bani decat factureaza managerii. Fondurile sunt mai mici decat facturile pe care le trimit casei directorii de spitale. "O mai buna dramuire a fondurilor ar insemna insanatosirea sistemului sanitar, spune Lauentiu Duta. In acordul cu FMI, Romania se obliga sa inchida 200 din cele 430 de spitale. Multe dintre ele sunt tinute pentru ca oamenii care lucreaza acolo sa nu-si piarda posturile." Iar aceste spitale sunt consumatoare de fonduri mari de la buget, in conditiile in care ofera mai degraba asistenta sociala decat asistenta medicala. De exemplu Spitalul din Marila, Caras Severin, un loc care adaposteste bolnavii cronici de TBC. In urma cu un an, intr-o zi de iarna, oamenii inghetau de frig in saloane. Se plangeau ca primesc mancare proasta si n-aveau speranta ca lucrurile se vor schimba. Azi, gasim aceeasi imagine dezolanta, insotita insa de un director optimist.
In acordul cu FMI se spune ca, din cele 430 de spitale cate sunt in Romania, jumatate ar trebui inchise. Consumatoare de miliade de lei de la buget, acestea sunt tinute artificial in viata si servesc intereselor unor medici. Din cauza lor cad intr-un con de umbra reusitele - spitale romanesti la standarde occidentale si cu manageri talentati si onesti.

Sistemul sanitar va fi intotdeauna o gaura fara fund, daca cei care il conduc vor continua sa inchisa ochii la scurgerile de bani din sistem. Achizitii fara noima, aparate nefolositoare, sau consumabile mai scumpe decat pe piata libera. La Iasi, spitalul de copii a cumparat pijamale de unica folosinta de doua ori mai scumpe decat cele obisnuite. Achizitia facuta la Spitalului de copii din Iasi a usurat bugetul de 190 de mii de lei noi, adica vreo 45 de mii de euro. Cu siguranta spitalul avea si alte nevoi, dar cineva a considerat ca pijamalele de unica folosinta sunt prioritare. Pijamaua de bumbac poate fi cumparata la jumatate de pret, si daca medicii se tem de infectii o pot arunca si in felul acesta e de unica folosinta. In felul acesta ar fi economisit jumatate de bani in vremuri in care pacientii mor in spitale pentru ca nu primesc tratamentul de care au nevoie.

Afacerile cu bani publici, mai ales in sistemul sanitar, nu mai sunt un secret. Zeci de aparate medicale zac in subsolurile spitalelor, nefolosite, valorand milioane de euro. Au fost cumparate, cei care le-au achizitionat cu banii statului si-au luat comisionul, iar mai apoi au fost lasate sa se umple de praf pentru ca, paradoxal, nu sunt bani pt consumabile. Ani de zile sistemul sanitar a fost prost gestionat. Directorii au cheltuit banii dupa bunul plac, fara sa plateasca pentru greselile de management sau pentru risipirea banilor. Azi, in Romania, spitalele isi anunta rand pe rand falimentul.

Reportaj difuzat de Protv, in emisiunea "Romania, te iubesc!"