Vizita preliminară e obligatorie

Autor: Daniel Nicolescu 05.08.2010

Oricât de bine ar fi întocmit un catalog de licitaţie, oricât de bune calitativ ar fi fotografiile unui obiect şi oricât de credibile vi s-ar părea informaţiile şi evaluările experţilor, e nevoie să vă asiguraţi de visu că opera pe care o doriţi vă place într-adevăr. O vizită preliminară în expoziţia care prezintă loturile oferite spre licitare vă poate furniza însă nu doar elemente suplimentare de ordin subiectiv, ci şi date concrete despre starea reală a operei, pe care reproducerile o pot, deliberat sau nu, oculta.
Această etapă, a vizitei antelicitaţie, nu trebuie deloc neglijată, ci trebuie tratată ca o fază strategică. Este recomandat ca potenţialul cumpărător să-şi disimuleze cât mai dibace interesul pentru obiectul pe care îl râvneşte. E vorba despre ceea ce specialiştii numesc "un exerciţiu subtil" de contemplare a operei, fără a atrage privirile celorlalţi vizitatori. Chiar recurgând la trucuri ieftine, tip diversiune: aplecarea, bunăoară, spre un obiect alăturat.
Există case de licitaţii (precum Drouot), care autorizează o analiză mai aprofundată a operei şi care permit solicitarea avizului unor experţi. La Christie's sau Sotheby's, obiectele pot fi, uneori, prezentate în saloane private. Cum lumea licitaţiilor (ca şi aceea, la modul general, a afacerilor) este adesea o junglă, unde lupta nu se poartă întotdeauna cu mijloace la fel de nobile ca ale artei, e preferabil, în cazul în care efectuaţi o asemenea vizită de tatonare, să nu vă dezvăluiţi sentimentele în faţa unei opere şi nici să menţionaţi preţul maxim pe care sunteţi dispus să-l oferiţi (chiar dacă, în cazul unei oferte scrise, acesta ajunge să fie cunoscut casei de licitaţie). Nu trebuie uitat că vânzătorul sau concurenţii dvs. direcţi pot fi şi ei prezenţi în expoziţie, unde e posibil să cântărească purtarea cumpărătorilor potenţiali. Solicitarea unei informaţii de la casa de licitaţie trebuie formulată cu multă discreţie, fără să atragă atenţia celor din jur. În acest sens, este preferabil să cereţi evaluarea pentru mai multe obiecte, spre a încurca pistele. Cei care au experienţa licitaţiilor, fie ele şi de tip eBay, ştiu că, adesea, concurenţa e nemiloasă (dar şi palpitantă) şi se slujeşte de cele mai mărunte informaţii ajutătoare sau greşeli de licitare ale adversarilor.
La Drouot, expoziţiile vânzărilor au loc cu o zi înainte de licitaţie, de la ora 11 a.m. până la prânz, în ziua lictaţiei. La case precum Sotheby's sau Christie's, expoziţiile durează două sau chiar trei zile înainte de momentul vânzării.
Obiceiul expoziţiilor s-a încetăţenit şi la noi şi se desfăşoară în condiţii de expunere şi de confort dintre cele mai stimabile. Mai mult, Artmark şi Goldart au iniţiat şi conferinţe de presă preliminare, care (în afară de reclamă, desigur) fac cât se poate de transparent procesul de licitare şi regulile casei.
La Alis, începând cu data de 1 septembrie 2010, întreaga activitate a Casei se va desfăşura în noul sediu din Bd. Iancu de Hunedoara nr.8, bl. H3 (Piaţa Victoriei - clădirea "Uzinexport" / fostă "City Bank"). Regulamentul specifică: "Expoziţia cuprinde toate poziţiile din catalog, identificate prin numărul de ordine aferent; fotografierea sau filmarea obiectelor se face numai cu acordul casei de licitaţie; vizitatorii sunt rugaţi să se deplaseze cu maximă atenţie în cadrul spaţiului expoziţional; manipularea obiectelor este permisă şi chiar recomandabilă tuturor celor interesaţi în achiziţionarea lor, prin aceasta înlesnindu-se cumpărătorului constatarea stării de conservare a obiectului, autenticitatea şi conformitatatea înscrisurilor şi a marcajelor; personalul casei vă stă la dispoziţie în permanenţă şi va răspunde cu solicitudine cerinţelor dumneavoastră; orice daună provocată exponatelor va fi suportată de cel ce se face vinovat de provocarea ei, conform înţelegerii cu organizatorii licitaţiei; persoanele interesate în achiziţionarea unor piese din licitaţie, care nu pot participa personal la vânzare, sunt rugate să ia legătura cu organizatorii pentru a stabili modalitatea de reprezentare".
Artmark alege locaţii cu ştaif (Grand Hotel Continental, J.W. Mariott Grand Hotel, Clubul Ferrari) sau cu patină culturală (Aula Bibliotecii Universitare Carol I) unde exponatele pot fi observate şi analizate înainte de licitaţie, potrivit unor termene care se comunică în prealabil. Iată ce specifică regulamentul: "Toate obiectele ce se vor vinde vor fi expuse în vederea vizitării/inspectării în cadrul expoziţiei ce precede vânzarea prin licitaţie. Cumpărătorii vor avea oportunitatea de a se lamuri cu privire la condiţia, conţinutul şi conformitatea cu menţiunile din catalogul de licitaţie ale obiectelor supuse licitaţiei, atât în cadrul expoziţiei, cât şi în cadrul licitaţiei, astfel încât să îşi formeze o convingere proprie cu privire la calităţile/imperfecţiunile obiectului. Durata, programul şi locaţia expoziţiei obiectelor ce se vor licita se va face cunoscută public în prealabil, prin pagina de web a Artmark, în catalogul de licitaţie, precum şi prin alte căi de publicitate. Cataloagele de licitaţie se pot procura de la sediul Artmark, de la locaţia expoziţiei, de la locaţia unde se organizează licitaţia, precum şi prin poştă".
La Monavissa, expoţiţiile au loc la Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti, Palatul Suţu, Bulevardul I.C. Bratianu nr. 2; Vineri: 14.00-18.00, Sâmbătă: 10.00-18.00. Potrivit regulamentului casei, expunerea obiectelor se face cu două zile înainte de licitaţie. Sunt expuse toate poziţiile din catalog, fiecare purtând numărul de ordine aferent. Personalul casei de licitaţie acordă asistenţă pentru vizitatorii interesaţi. Filmatul şi fotografiatul sunt permise doar cu acordul organizatorului.
La Goldart este instituit un program destul de riguros: expoziţia premergătoare are loc la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, str. C. A. Rosetti 2-6, vinerea şi sâmbăta, înaintea licitaţiei care se desfăşoară, de obicei, duminica. Casa a expus şi a organizat licitaţii şi la Hotel Hilton, Athenée Palace. Regulamentul este cvasi-identic cu cel anterior în privinţa expoziţiilor. În plus, o menţiune interesantă: "Este permisă manipularea obiectelor în vederea constatării stării de conservare a obiectelor, autenticitatea şi conformitatea înscrisurilor şi a marcajelor, numai cu asistenţa personalului Casei de Licitaţie".