Rompetrol: Ne vom apăra dreptul de a delista Petromidia

Autor: Roxana Petrescu 05.08.2010

"Acum 5 zile am primit un refuz din partea CNVM în ceea ce priveşte delistarea Rompetrol Rafinare .Ne vom apăra dreptul de a face această delistare şi vom utiliza toate măsurile legale. Înţelegem problemele prin care trece statul, dar negocierile continuă. Noi trebuie să investim bani ca să aducem compania pe profit. La sfârşit, şi noi şi guvernul vom avea de câştigat", a declarat joi Saduokhas Meraliyev, CEO-ul grupului Rompetrol.

Statul ar avea mai multe opţiuni să-şi valorifice acţiunile pe care le-ar obţine din conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare - Petromidia (RRC) dacă aceasta rămâne listată pe Bursă, dar este greu de crezut că îşi va putea recupera toţi banii pe care ar trebui să-i încaseze de la kazahi prin vânzarea acţiunilor, susţin brokerii.
Rompetrol Rafinare, compania care deţine rafinăria Petromidia, are de plătit statului în septembrie 571 mil. euro, reprezentând contravaloarea obligaţiunilor emise în 2003, care ajung la scadenţă. Acţionarul majoritar al companiei, grupul kazah KazMunaiGaz, a informat deja Ministerul Finanţelor că nu va plăti decât circa 100 mil. euro, iar pentru restul sumei, de circa 471 mil. euro, ar urma să-şi exercite opţiunea de a converti obligaţiunile în acţiuni.

În acest caz, statul ar primi circa 18,17 miliarde de acţiuni RRC (conform formulei de conversie a obligaţiunilor în acţiuni, preţul de conversie este de circa 0,11 lei/acţiune), pe care şi le-ar putea vinde cu circa 320 mil. euro, luând în calcul preţul de 0,0751 lei/acţiune oferit de kazahi în oferta de preluare derulată la începutul anului la RRC. Pe Bursă, preţul acţiunilor RRC este în prezent de 0,066 lei/acţiune, iar interesul este foarte scăzut, după ce majoritatea acţionarilor minoritari s-au retras din companie, în urma ofertei publice de preluare. Statul ar pierde în aceste condiţii circa 150 mil. euro din suma totală de 571 mil. euro pe care o avea de recuperat.