IKEA, Oracle şi H&M arată partea plină a "paharului imobiliar"

Autor: Cristi Moga 05.08.2010

După doi ani de criză în imobiliare, o serie de contracte semnate în vara acestui an arată că pentru terenurile sau proiectele imobiliare bune se găsesc clienţi în orice condiţii. De cealaltă parte atârnă în schimb încă trei insolvenţe majore.

Lunile de vară şi perioada sărbătorilor de iarnă sunt, de regulă, perioade slabe pentru afaceri, în general, dar şi pentru segmentul imobiliar. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni trei multinaţionale cu afaceri de ordinul zecilor de miliarde de euro au mizat sume importante pe piaţa locală, continuându-şi expansiunea sau
investind pentru prima oară în România. Motivele: preţurile adaptate la realităţile unei pieţe emergente şi potenţialul de creştere economică şi a consumului pe
termen mediu şi lung.

Astfel, la sfârşitul lunii iunie, după aproape un an de tatonări, reprezentanţii retailerului de îmbrăcăminte H&M, cu vânzări de circa 11 miliarde de euro la nivel mondial, au anunţat semnarea primului contract pentru deschiderea unui magazin în România "în cadrul unui mall din vestul oraşului". Între timp, numele mallurilor în care vor fi situate primele magazine au devenit publice, suedezii urmând să deschidă în primăvară unităţi pe două etaje în Cotroceni Park şi Băneasa Shopping City.
Pe lista scurtă se mai află Plaza România, Bucureşti Mall şi Unirea Shopping Center, astfel că suedezii vor porni încă din 2011 cu cel puţin cinci magazine în Capitală, care vor atrage investiţii estimate la circa 10 milioane de euro. La două săptămâni de la anunţul H&M, alţii suedezi - divizia imobiliară a grupului IKEA - au stabilit noile repere de preţ în piaţa terenurilor, cumpărând pentru 34,6 milioane de euro un lot de 5,1 hectare din platforma industrială Timpuri Noi.

Preţul pe metrul pătrat: 678 de euro, de aproape trei ori mai mic faţă de aşteptările proprietarilor companiei industriale din perioada de boom imobiliar. Cu toate acestea, contractul reprezintă cea mai mare tranzacţie cu un teren realizată în ultimii doi ani în România şi un punct de plecare pentru evaluările tranzacţiilor viitoare.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii Oracle şi ai companiei de consultanţă imobiliară The Advisers Knight Frank au anunţat zilele trecute semnarea a două tranzacţii pe piaţa de birouri - închirierea unui spaţiu de 7.000 de metri pătraţi în clădirea Nusco Tower şi semnarea unei noi înţelegeri pentru spaţiul închiriat în Oracle Tower,
contract cu o valabilitate de cinci ani. Americanii au găsit momentul să se consolideze în zona Barbu Văcărescu - Floreasca, unde au închiriate spaţii de birouri cu o suprafaţă de circa 21.000 de metri pătraţi, care îi vor permite creşterea numărului de angajaţi, situat la circa 1.300 de oameni în prezent.

La polul opus, doar în luna iulie instanţele au decis intrarea în insolvenţă a altor trei companii imobiliare: dezvoltatorul proiectului Planorama, firma Euro Habitat, compania Impact Developer & Contractor şi firma care deţine turnul de birouri Tower Center din Piaţa Victoriei. Toate cele trei decizii au fost contestate de către administratorii firmelor în cauză, dar sentinţele iniţiale arată că perioada grea din imobiliare nu a trecut încă pentru toate companiile de pe piaţa de profil.