Romgaz a importat mai multe gaze, 40% din producţie s-a dus la marii consumatori

Autor: Roxana Petrescu 05.08.2010

Romgaz, singurul producător de gaze naturale care se află în portofoliul statului român, spune că în prima jumătate a anului a importat mai multe gaze din Rusia, la un preţ dublu faţă de cel din producţia internă, în contextul în care compania îi alimentează de mai bine de un an pe marii consumatori, cum ar fi grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, numai cu gaze din producţia proprie.

"În primul semestru din 2010, 37% din gazele comercializate de Romgaz au fost livrate către consumatorii întreruptibili", spun reprezentanţii companiei.

În mai anul trecut, guvernul a luat o măsură de sprijinire a industriei locale prin alimentarea marilor consumatori exclusiv cu gaze din producţia internă, măsură care va mai dura până în luna octombrie a acestui an. În mod normal, orice consumator din România consumă gaze la un preţ de coş în care intră într-un anumit procent şi gazele ruseşti, al căror preţ este de două ori mai mare comparativ cu cel recomandat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru cei doi producători locali, Petrom şi Romgaz. Prin reducerea costurilor de achiziţie a gazului, consumatorii întreruptibili şi-au modificat semnificativ costurile, lucru care a avut un impact benefic asupra bussinesurilor. Prin consumator întreruptibil se înţelege acel consumator care acceptă reducerea consumului până la oprire în scopul asigurării protecţiei aprovizionării consumatorilor casnici în anumite situaţii. O astfel de situaţie a fost iarna foarte grea de anul acesta.

Practic, în contextul în care Romgaz dă o mare parte din ceea ce produce către această categorie de consumatori, pentru satisfacerea cererii provenite din alte părţi, inclusiv populaţia, compania trebuie să importe mai mult.

Printre cei mai mari consumatori de gaze naturale sunt cei din industria chimică, iar dintre aceştia grupul Interagro este cel mai important, acesta cumpărându-şi toate cantităţile de gaze de care are nevoie exclusiv de la Romgaz. Pe lista abonaţilor la gazele Romgaz se mai numără şi Azomureş.

În ciuda acestui ajutor acordat de statul român, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, a declarat recent că vrea să-şi mute afacerile în Bulgaria, motivându-şi decizia prin faptul că "s-a săturat de măsurile luate de Guvern şi de faptul că simte o agresiune fantastică a serviciilor secrete". Declaraţia lui Niculae a fost comentată chiar şi de către preşedintele Traian Băsescu într-un interviu difuzat la postul public de televiziune.

"Trebuie să ai un tupeu extraordinar să faci astfel de afirmaţii. Bine, domnule Niculae, dar de câţi ani primeşti gaze la preţ mai mic, nu ţi-e ruşine? Te duci cu tot cu gaze ieftine în Bulgaria? Acolo o să plăteşti 380 de dolari pe metrul cub", a spus Băsescu. Replica lui Nicolae a fost, conform Hotnews, că decizia de a-şi muta afacerile în Bulgaria nu are legătură cu impozitele din România, ci cu prigoana împotriva afaceriştilor români de care se fac vinovate serviciile secrete.

Într-un interviu acordat ZF la mijlocul acestei săptămâni, ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus că această facilitate pentru marii consumatori nu va fi prelungită dincolo de octombrie 2010.

Faptul că alimentarea cu gaze ieftine a marilor consumatori duce la creşterea importurilor scumpe din Rusia este prezentat şi în raportul semestrial al Petrom, celălalt mare producător local de gaze.

"Cota medie de import în al doilea trimestru din 2010 a fost de 22%, cu un maxim de 30% în aprilie, iar în aceeaşi perioadă din 2009 a fost de 18%, cu un maxim de 22% în aprilie şi mai. Această cotă a fost neobişnuit de mare, ţinând cont de consumul care este în continuare redus din cauza faptului că o mare parte din gazul intern este absorbit de consumatorii întreruptibili, de companiile de îngrăşăminte chimice. De fapt, cota mare de import are un impact doar asupra casnicilor şi a consumatorilor care nu au statutul de întreruptibil", spun reprezentanţii Petrom, companie al cărei profit a crescut de patru ori în primul semestru, până la 1,5 mld. lei (366,8 mil. euro).

Circa 20% din toate gazele care s-au consumat anul trecut în România s-au dus spre industria chimică.