Preşedintele a ieşit iarăşi cu acuzaţii într-un interviu televizat, deşi este de şase ani la putere

Autor: Adelina Mihai 05.08.2010

Şeful statului, Traian Băsescu (desen) a criticat, în discursul pe care l-a ţinut în ziua plecării delegaţiei FMI din România, sistemul bancar, oamenii de afaceri şi chiar miniştri.



Analiştii spun însă că discursul preşedintelui, "un călător care ne spune la revedere de pe peronul gării", este pentru public, interesul său principal fiind să recâştige din popularitate şi să arunce vina şi pe alţii pentru situaţia în care a ajuns ţara.

Pe lângă criticile aduse băncilor, despre care crede că au susţinut o creştere economică nesănătoasă, reproşurile preşedintelui s-au extins şi asupra unor oameni de afaceri precum Dinu Patriciu sau Ioan Nicolae pentru faptul că au datorii la stat sau că vor să-şi mute afacerile în străinătate, dar şi asupra miniştrilor care "s-au pripit" să anunţe că salariile bugetarilor vor reveni pe creştere din 2011.

"Băsescu vrea să se dizloce de la vreo răspundere privind situaţia creată şi caută să dea vina pe alţii. El e ca un călător pe peronul gării care spune la revedere, fiind preşedintele care va pleca cu cele mai slabe rezultate. Trăim practic în epoca Băsescu, care vrea să scape de orice răspundere ţinând un discurs critic faţă de toată lumea. Fiind cel mai vechi în funcţie, el rămâne principalul răspunzător pentru ce s-a întâmplat în ţară", susţine Stelian Tănase, analist politic şi profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti.

În ultima zi în care reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene s-au aflat în misiune la Bucureşti, preşedintele i-a acuzat pe Dinu Patriciu, Răzvan Temeşan sau patronul Interagro, Ioan Niculae de faptul că "dau lecţii" fără să aibă motiv. "Cei mai împotriva taxelor îl vedem pe domnul Nicolae, îl vedem pe domnul Patriciu, care încă n-a dat banii înapoi, cei 600 de milioane, ci i-a transferat la KazMunai. Domnul Patriciu n-a întrebat pe nimeni când a făcut vânzarea, în schimb ne dă lecţii tot timpul de ce avem de făcut", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Nici Ioan Nicolae, proprietarul grupului Interagro, companie aflată în topul celor mai mari trei companii cu capital privat românesc în funcţie de cifra de afaceri, nu a scăpat de mustrarea preşedintelui, după ce acesta a anunţat recent că vrea să-şi mute businessul în Bulgaria, unde plăteşte o cotă unică de 10%, faţă de 16% în România. Preşedintele a mai precizat că România nu este o ţară cu fiscalitate excesivă, întrucât la acest capitol ne situăm cu mult sub media europeană, însă nu a detaliat, spunând că ministrul finanţelor ar putea să ofere mai multe clarificări.

"A aşteptat să plece FMI-ul ca să spună ceva despre Guvern, vrea să ne pregătească de o eventuală schimbare, dar încă îşi păstrează asul în mânecă. Fiind un om cu un simţ al puterii foarte dezvoltat, nu a vrut să ne lase să plecăm în vacanţă fără temele date de el şi de aceea a avut mai multe subiecte de discuţie", mai spune Tănase.

Băsescu a mai anunţat că în prezent există acte normative emise pentru concedierea a 74.000 de bugetari, din cei aproape 1,36 mil. angajaţi din sectorul public, însă numărul nu este suficient. El a mai precizat că din 2009 până în prezent au fost concediaţi puţin peste 45.000 de bugetari. Totodată, el a mai precizat că măsurile de austeritate adoptate în acest an de Guvern trebuie continuate şi în 2011, pentru ca România să se poată redresa.

"Anul viitor trebuie să avem un deficit de 4,4% din PIB (...) Numai deficitul bugetului de pensii va fi 3,5 miliarde de euro, pe care trebuie să îi împrumutăm. Împrumutul de la FMI se termină în martie la anul, noi discutăm de anul 2011, cu sau fără FMI. Avem dreptul să împrumutăm 4,4%, ceea ce înseamnă circa şase miliarde, din care 3,5 sunt deficitul fondului de pensii", a adăugat Băsescu.

Specialiştii spun încă că, cel mai adesea, cifrele avansate de preşedinte nu sunt corelate cu realitatea, un exemplu în acest sens fiind reacţia preşedintelui la majorarea TVA abia după adoptarea măsurii şi nu înainte, când a fost făcută propunerea.

"Nu avem încă calcule din care să reiasă beneficiile majorării TVA de la 19 la 24%. Măsurile de politică economică, fiscală, monetară luate până acum nu s-au bazat pe calcule economice pertinente. Personal, sunt sceptic în ceea ce priveşte calculele preşedintelui, urmărind evoluţia contradictorie a ultimelor decizii luate de autorităţi", spune Gheorghe Hurduzeu, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice.

Fără să facă nominalizări, preşedintele Băsescu a comentat şi afirmaţiile unor membri ai Guvernului, care s-au pripit în declaraţiile privind creşterile salariale care vor avea loc anul viitor după ce reprezentanţii FMI au anunţat mesajul de încredere la adresa măsurilor de austeritate adoptate de Guvern.

"Miniştrii care anunţă creşteri salariale vor să aibă viaţă în 2012 şi de aceea sunt sigur că vor încerca să majoreze salariile cu câteva procente anul viitor", mai spune Tănase. Printre cei care au prognozat majorări salariale pentru anul viitor se află ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu şi ministrul Economiei, Adrian Videanu.

Ce a spus preşedintele la televizor: