Perlele energetice ar putea aduce 1 mld. € în conturile statului

Autor: Roxana Petrescu 05.08.2010

Listarea pe bursă a celor mai importante companii energetice, precum şi vânzarea unei participaţii din pachetul de acţiuni pe care Ministerul Economiei îl deţine la Petrom ar putea aduce venituri la bugetul statului de un miliard de euro, adică aproximativ la fel de mulţi bani cât se estimează că va genera creşterea TVA-ului de la 19% la 24%.

Adriean Videanu, ministrul economiei, a declarat într-un interviu acordat ZF că intenţia sa este aceea de a lista anul acesta câte un pachet suplimentar de 15% din Transgaz şi Transelectrica, pentru ca în 2011 să aducă în ringul bursier una dintre cele mai puternice companii de stat, Romgaz, firmă care asigură jumătate din producţia naţională de gaze naturale. Mai mult, ministrul a mai precizat că în 2012 îi vede şi pe cei doi giganţi energetici, Electra şi Hidroenergetica, la bursă. Anunţul listării acestor giganţi vine chiar şi în contextul în care deocamdată cele două companii nu sunt înfiinţate, procesul având o întârziere faţă de termenul anunţat iniţial din cauza mai multor contestaţii din partea sindicatelor.

"Listarea acestor companii va aduce miliarde de euro şi în plus va crea lichiditatea necesară în piaţa de capital. Deja sunt mari instituţii financiare interesate de aceste procese, cum ar fi Merril Lynch sau Goldman Sachs", a spus miercuri Videanu.

Deşi în ultimii doi ani nicio nouă companie nu a mai fost adusă pe Bursă, demersul Guvernului a lista anul acesta pachete suplimentare de 15% din Transgaz şi Transelectrica şi un pachet de 15% din Romgaz anul viitor este întâmpinat cu critici din partea opoziţiei.

"Azi (ieri - n.red.), după ce luat verde de la FMI, Guvernul încearcă să aplice prin act guvernamental un demers inoportun şi antieconomic, pentru că în plină criză niciodată nu vinzi. E ciudat ca, atunci când ştii că bursa e jos, că acţiunile sunt jos, să te apuci să vinzi, fără nicio evaluare. Evaluările transmise de PDL, prin vocea lui Videanu, sunt de inventar, sunt contabile", a spus Mircea Ursache, şeful Departamentului PSD pentru administrarea intereselor statului în economie

El a opinat că a vinde aceste pachete minoritare ale societăţilor de importanţă strategică naţională în perioadă de criză economică reprezintă o măsură "profund perdantă".

Din listarea pachetelor de 15% din acţiunile Transgaz, Transelectrica şi Romgaz, precum şi din vânzarea unui pachet de 9,84% din pachetul de acţiuni pe care Ministerul Economiei îl mai deţine în Petrom, cea mai mare companie din România, statul ar încasa fonduri de un miliard de euro ţinând cont de capitalizările firmelor care sunt deja pe Bursă, precum şi de valoarea estimată a Romgaz.

Ofertele publice de vânzare vor fi derulate de intermediari selectaţi prin licitaţie, ţinând seama de criterii de calitate şi cost ale serviciilor, a anunţat Ministerul Economiei, care este acţionarul majoritar din Transelectrica, Transgaz şi Romgaz.

"La anul vrem să listăm Romgaz şi cred că va fi o companie foarte foarte atractivă pe bursă şi mizez pe interesul marilor jucători de pe pieţele europene", a declarat ieri Videanu.

Ministrul a mai declarat că vrea ca până la mijlocul lunii septembrie să fie selectat brokerul pentru vânzarea unui pachet de acţiuni deţinut de ministerul de profil la Petrom, iar tranzacţia să fie finalizată până la finele anului.

"Imediat după publicarea HG-ului vom alege brokerul şi mizez ca acest lucru să se finalizeze la mijlocul lunii septembrie, astfel ca până la sfârşitul anului să vindem acţiunile", a mai precizat Videanu. Acesta a explicat că după vânzarea acestui pachet de acţiuni, ministerul va participa la majorarea de capital de 600 de milioane de euro pe care Petrom doreşte să o realizeze până în aprilie anul viitor.

"Vreau să apreciez disponibilitatea OMV de a-şi majora capitalul social în relaţie cu guvernul şi avem o strategie comună. După valorificarea pachetului minoritar vom participa la majorarea capitalului OMV", a mai spus Videanu.

În prezent, Ministerul Economiei deţine 20,63% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea controlează un pachet de 20,11%, iar grupul petrolier austriac OMV are 51%.