Nici anunţurile listărilor de stat nu mai mişcă Bursa

Autor: Stefan Musgociu 05.08.2010

Bursa a crescut joi cu 0,47%, susţinută în principal de ascen­siunea acţiunilor OMV Petrom (SNP), de 2,15%, rulajul pieţei fiind unul destul de important, transferurile din piaţă cumulând 6,1 milioane de euro.

Titlurile OMV Petrom au absentat miercuri de la tranzacţionare pentru informarea investitorilor cu privire la unele decizii ale acţionarilor. Astfel, investitorii nu au putut să tranzac­ţioneze miercuri aceste titluri, iar reacţia lor la rezultatele financiare semestriale a fost vizibilă abia la reintroducerea acţiunilor la transfer în şedinţa de joi.

În primele minute preţul titlurilor companiei a urcat accelerat, chiar cu 5,84%, însă ulterior creşterea s-a temperat uşor. La finalul zilei acţiunile companiei petroliere erau cotate la 0,332 lei, preţ cu 2,15% peste re­f­e­rinţă.
Guvernul a decis, miercuri, înce­perea procedurilor de vânzare la Bursă a 9,84% din acţiunile statului la OMV Petrom, precum şi a unor pachete minoritare din acţiunile deţinute la com­paniile Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz. Ministrul eco­no­miei, Adriean Videanu, a declarat joi că vrea ca până la mijlocul lunii septembrie să fie selectat intermediarul care va asista vânzarea de către stat a unui pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom, iar tranzacţia să fie finalizată până la finele anului.

"Probabil că la creşterea titlurilor Petrom au contribuit destul de mult rezultatele financiare şi nu anunţurile de vânzare a unor pachete de acţiuni. Spre deosebire de Petrom, preţul acţiunilor Transgaz a fost pe scădere. De asemenea, raportul financiar publicat miercuri de Petrom poate aduce un optimism şi pentru rezultatele din perioada următoare, ceea ce face ca investitorii să îşi schimbe aşteptările cu privire la acest emitent", a declarat analistul Broker Cluj Broker (BRK), Adrian Danciu.

Evoluţia acţiunilor companiei petroliere a influenţat vizibil indicii bursieri în cadrul cărora sunt cuprinse aceste titluri.

Astfel, indicele BET-NG, al com­paniilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,6%, iar indicele BET, care sin­tetizează evoluţia celor mai lichide zece titluri de la BVB, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,58%.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au pendulat pe parcursul şedinţei între creştere şi scădere, investitorii care au transferat aceste titluri reacţionând la oscilaţiile înregistrate de piaţa futures din SUA şi de bursele vest-europene.

Cotaţiile s-au întors din nou pe scădere după ora 15:30, odată cu revenirea corecţiilor pe piaţa futures din SUA, după publicarea unor informaţii despre şomajul din SUA, care au fost sub estimări. Astfel, la finalul zilei, indicele BET-FI se plasa cu 1,43% sub referinţă.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Banca Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,5 milioane de lei şi, respectiv, 2,3 mi­li­oane de lei. Titlurile Băncii Transil­vania au urcat pe a doua poziţie în topul li­chi­dităţii chiar înainte de închidere, când au fost realizate transferuri de 2,2 mi­lioane de lei. Titlurile băncii au încheiat ziua în stagnare.

Pe plan extern, la finalul şedinţei de la BVB pieţele externe aveau o evoluţie incertă.