BCR: România pierde investitori

Autor: Ciprian Valentin Botea 05.08.2010

România trebuie să concureze pentru atragerea de investitori străini cu ţări ca Polonia, Cehia, Bulgaria sau Ungaria, dar nu este suficient de competitivă având în vedere că măsurile de relansare a economiei lipsesc, iar gradul de absorbţie a fondurilor europene este unul scăzut, consideră Dominic Bruynseels (desen), preşedintele executiv al BCR.

"În general reacţia investitorilor faţă de România este negativă în prezent. Ei se uită la România în comparaţie cu celelalte ţări din regiune şi în aceste comparaţii, România nu iese chiar bine. Acest lucru trebuie săl schimbăm cât mai rapid", a declarat şeful BCR.

El spune că absorbţia fondurilor europene ar trebui să fie o prioritate reală în condiţiile în care proiectele majore de infrastructură care pot fi derulate din aceşti bani au un efect de multiplicare, putând atrage ulterior şi alte investiţii în România.

Bruynseels apreciază că lipsa de voinţă politică şi nu incapacitatea autorităţilor de a atrage fonduri europene reprezintă principala problemă în acest caz. "Dacă ai dorinţă, găseşti şi oameni capabili care să facă acest lucru." În schimb, spune el, pentru mediul privat principalul impediment în atragerea de bani europeni este lipsa de capital a antreprenorilor, dar şi birocraţia.