Preşedintele Băsescu acuză băncile de obrăznicie şi fugă de răspundere

Autor: Razvan Voican 05.08.2010

Acesta este primul mesaj dur al preşedintelui la adresa comunităţii bancare. Bancherii nu au comentat.



Preşedintele Traian Băsescu a acuzat băncile de "obrăznicie" şi de faptul că "se derobează de orice răspundere pentru situaţia în care au adus România".

"Eu no să apăr băncile, nici mie numi place modul cum se derobează de orice răspundere pentru situaţia în care au adus România. Ei dădeau cu buletinul credite, ei erau avertizaţi de guvernator şi acum dau lecţii la televizor, ceea ce e tipul de obrăznicie al celor care au dezechilibrat bugetul României şi acum dau lecţii", a declarat Băsescu întrun interviu la Televiziunea Naţională. El susţine că băncile au contribuit la creşterea economică "bolnavă" din 2007 2008 acordând "credite cu buletinul". Cât priveşte "obrăznicia", Băsescu face trimitere la acuzaţiile la adresa fostului guvern PNL referitoare la majorările de pensii şi salarii care au dus la creşterea deficitului bugetar odată cu apariţia crizei.

Reprezentaţii comunităţii bancare nu au dorit să răspundă acuzaţiilor lui Băsescu.

În martie 2009, după o întâlnire cu şefii marilor bănci organizată sub patronajul BNR, Băsescu îi "încuraja" pe clienţi "să apeleze la sistemul bancar" şi era preocupat ca băncile săşi recupereze creditele. "Apelul meu extrem de serios este că cei care nu au probleme de rambursare să o facă şi să o facă în timp util pentru că exact pentru a proteja sistemul bancar vom analiza posibilitatea acţiunii statului pentru ca cei care deliberat nu rambursează creditele să fie stimulaţi să o facă."

De la începutul crizei în toamna lui 2008, atitudinea lui Băsescu faţă de bănci a oscilat între semnale de susţinere a acestora şi critici dure. De exemplu, în timpul campaniei electorale din 2009 a vorbit despre "batijocura din zona dobânzilor" şi le cerea băncilor "săşi abandoneze interesele de profit". De asemenea, pe parcursul anului trecut a insistat în mai multe ocazii ca băncile străine să continue săşi finanţeze filialele din România, astfel încât acestea să nu oprească creditarea. "Statul român nu are obligaţia de a se împrumuta pentru a substitui obligaţiile băncilormamă care au acţionariatul majoritar în băncile din România", spunea Băsescu în februarie 2009. Şi totuşi, după două luni România a împrumutat 20 mld. euro de la FMI şi UE inclusiv pentru ca BNR să poată elibera o parte din rezervele minime obligatorii ale băncilor, iar acestea să suplinească reducerea finanţării externe.

În 2009, creditul privat a scăzut cu 3,6% în termeni reali, faţă de creşteri anterioare de 3040% pe an iar în primul semestru din acest an a înregistrat o creştere de 2%.