Efectul investiţiei de la Craiova: trei centre Ford deschise în şase luni

Autor: Bogdan Alecu 06.08.2010

Două noi centre Ford s-au deschis pe piaţa locală în prima săptămână de când Compania Naâională de Vânzări a Ford România, care deţine uzina auto de la Craiova, a preluat oficial importurile mărcii americane pe piaţa locală, iar în primul trimestru a fost deschis de către ŢiriacAuto, divizia de retail auto a Ţiriac Holdings la Cluj.

Extinderea reţelei Ford vine în contextul în care anul trecut 10% din cei 400 de dealeri şi-au închis porţile în urma scăderii pieţei auto cu peste 50%, declin care a continuat şi în primul semestrul al acestui an cu un minus de 25%.

Din cauza pieţei în scădere majoritatea importatorilor şi-au oprit planurile de expansiune. Singurele companii care au mai deschis centre auto au fost anul acesta ŢriacAuto, în Cluj pentru Hyundai şi Ford şi în Bucureşti pentru Hyundai şi Mitsubishi, Mazda, Honda şi Mercedes-Benz.

Spre comparaţie, în 2007, când piaţa locală a ajuns la aproape 370.000 de autovehicule, în fiecare lună se deschidea cel puţin un nou centru auto la nivel naţional.

Ford a ajuns la 43 de centre auto

Cel de-al treilea centru Ford din acest an a fost deschis ieri de către PlusAuto la Craiova în urma unei investiţii de 1,5 mil. euro. Astfel, dealerul din Dolj a ajuns la un total de patru centre Ð câte unul în Slatina şi Drobeta Turnu Severin şi două în Craiova.
Reţeaua Ford de pe piaţa locală a ajuns în prezent la 43 de centre auto, controlate de aproximativ 23 de dealeri, dintre care şapte dealershipuri în Bucureşti sunt acum două ale Colina Motors, două ale Romcar Motors, şi câte unul pentru BDT, Neste Automotive şi ATS.

Paul Flanagan, şeful Companiei Naţionale de Vânzări a Ford România declara într-un interviu acordat ZF la finele lunii trecute că există în prezent planuri cu privire la o creştere puternică a reţelei de dealeri pe piaţa locală, dar care se amână datorită situaţiei economice actuale.

La 1 august Automotive Trading Services (ATS), companie controlată în proporţie de 85% de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a transformat centrul Citroen din Băneasa în dealer Ford, fiind totodată pentru prima dată când un dealer al unei mărci de volum schimbă brandul. În continuare ATS deţine în partea de nord a Capitalei un centru al mărcii franceze, iar un al doilea showroom urmează a fi deschis într-o clădire de birouri din Băneasa.

Noul centru din Craiova ocupă o suprafaţă totală de 8.500 mp din care showroomul este de 350 mp, proiectat pentru şapte maşini.

30 de oameni pentru al treilea centru Ford

În noul dealership lucrează în prezent 30 de angajaţi, trei fiind recrutaţi pe partea de mecanică, iar ceilalţi provin de la cea de-a doua locaţie din Craiova, care în prezent are serviceul în renovare", a spus Adrian Mărăşescu, directorul de vânzări al PlusAuto.

La nivelul primelor şapte luni ale acestui an vânzările PlusAuto au înregistrat o creştere de aproximativ 4% comparativ cu perioada similară a anului trecut la peste 250 de autovehicule. ãLuând în calcul şi noua locaţie, anul acesta avem ca ţintă să comercializăm peste 500 de autovehicule, în creştere cu mai mult de 10% comparativ cu anul precedent", a subliniat Mărăşescu.