Mobius vrea să salte valoarea Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 08.08.2010

Surse apropiate Fondului sunt de părere că una din premisele care au stat la baza acestei propuneri este că mulţi dintre acţionari vor fi tentaţi să îşi vândă masiv acţiunile la Fond odată ce acesta va fi listat, după ce au aşteptat cinci ani de zile să intre în posesia despăgubirilor, fapt care va duce la o depreciere puternică a preţului acţiunilor. Aceleaşi surse adaugă că un posibil vânzător ar putea fi chiar statul român, care ar putea încasa până la 500 mil. euro pe pachetul reprezentând 10% cu preţul reducerii participaţiei sub 50%.

Dacă Fondul va alege să îşi răscumpere acţiunile de la acţionarii privaţi, aceştia din urmă ar putea obţine profituri de până la 1.400% pentru cei care au devenit acţionari ai Fondului la finele anului 2008, cumpărând acţiuni FP la un preţ de 10% din valoarea nominală de pe piaţa anunţurilor de mică publicitate. Franklin Templeton va decide dacă Fondul va lansa oferta de răscumpărare înainte sau după listarea la Bursă. Propunerea de răscumpărare vine în contextul în care situaţia despăgubirilor pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist prin acţiuni la Fondul Proprietatea este confuză, iar statul român este pus de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să plătească despăgubiri în cash argumentând că Fondul nu este funcţional. Administratorii de fonduri sunt de părere că răscumpărarea a 10% din capital de către Fondul Pro­prietatea este o măsură "artificială" de creştere a preţului acţiunilor, adăugând că cel mai bine ar fi ca operaţiunea să aibă loc înaintea listării Fondului la Bursa de Valori Bucureşti.

Firma britanică Franklin Templeton, administratorul selectat al Fondului Proprietatea şi condusă de Mark Mobius, a propus acţionarilor ca Fondul să răscumpere un pachet de maxim 1,37 miliarde de acţiuni, reprezentând 10% din capitalul Fondului. Preţul pe care este dispus să îl plătească Fondul este cuprins între un minim de 0,2 lei/acţiune şi un maxim de 1,5 lei/acţiune, valoarea pachetului fiind astfel cuprinsă între 270 mil. lei şi 2 mld. lei, sumă pe care Fondul o va achita din resurse proprii. "În general o astfel de propunere este făcută pentru a creşte preţul acţiunilor, atunci când preţul din piaţă este considerat prea mic şi că nu reflectă valoarea reală a Fondului. Deşi este o măsură artificială de creştere a preţului, poate semnaliza şi o lipsă a oportunităţilor de investiţii, alte active din piaţă fiind prea scumpe sau prea riscante. Cred că ar fi bine ca răscumpărarea să aibă loc înaintea listării Fondului", a spus Florin Dolea, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Pioneer Asset Management.

Deşi Fondul nu este încă listat, acţiunile sale se pot vinde încă din martie 2008 prin intermediul anunţurilor de mică publicitate, tranzacţiile fiind înregistrate la Depozitarul Central. Din cauza nenumăratelor întârzieri intervenite în procesul listării, mulţi dintre acţionari, care au primit acţiuni la Fond drept despăgubiri pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist, şi-au pierdut răbdarea şi au vândut acţiunile la preţurile mult sub valoarea nominală de un leu. De exemplu, la finele anului 2008 şi începutul anului 2009, acţiunile Fondului se tranzacţionau la 10% din valoarea nominală, în timp ce în prezent preţul este de 50% din valoarea nominală.