Unde sunt preţurile apartamentelor la jumătate faţă de Bucureşti

Autor: Cristi Moga 08.08.2010

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din ora­şe­le Reşiţa, Miercurea Ciuc, Satu Mare, Bistriţa şi Ale­xandria sunt la jumătate faţă de cele din Bucureşti, reiese din studiul semestrial al companiei de evaluare Darian, care a analizat piaţa imobiliară din aproape 30 de oraşe din ţară. În oraşele menţionate preţurile apartamentelor cu trei ca­mere sunt cuprinse între 492 euro/metrul pătrat de supra­faţă utilă, în Reşiţa, respectiv 618 euro/mp în Alexandria, în timp ce media pe Bucu­reşti a fost în prima jumă­tate a acestui an de 1.213 euro/mp, în scădere cu 5%, potrivit aceleiaşi surse.

În judeţele în care se află aceste oraşe numărul com­paniilor mari este ex­trem de redus, motiv pen­tru care salariile sunt mai mici, iar rata şomajului este mai ridicată în aceste zone. Spre exemplu, în ju­deţul Teleorman (Alexan­dria) nu se află nicio firmă cu o cifră de afaceri mai mare de 80 de milioane de euro în 2009, în timp ce în Caraş-Severin (Reşiţa) singura firmă ce depăşeşte acest nivel al veniturilor este Artima Retail, controlată de grupul Carrefour, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. În aceste condiţii, salariile medii sunt cu circa 40% mai mici decât în Bucureşti - circa 1.000 de lei în Teleorman şi Caraş Severin faţă de 1.800 de lei în Bucureşti - potrivit datelor de la Comisia Naţională de Prognoză, în timp ce rata şomajului este de 10-12%, faţă de 2,6% în Bucureşti.

Oraşele care au cele mai scumpe apartamente vechi cu trei camere, după Bucureşti, sunt Ploieşti (1.071 euro/mp), Cluj-Napoca (993 euro/mp) şi Constanţa (938 euro/mp) - oraşe cu circa 300.000 de locuitori fiecare şi cu investiţii străine care au antrenat la rândul lor piaţa imobiliară. Potrivit Darian, în toate zonele ţării preţurile aparta­men­telor cu trei camere au continuat să scadă în prima jumătate a acestui an, excepţie făcând Piteşti, Craiova şi Braşov, unde s-a constatat o stagnare. Cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate în Arad (-8%), Râmnicu Vâlcea (-10%) şi Timişoara (-7%).