Isărescu: E absolut normal ca băncile să ceară dobânzi mai mari la titlurile de stat în lei

Autor: Mihaela Claudia Medrega 08.08.2010

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu găseşte "absolut normală" reacţia băncilor de a pretinde dobânzi mai mari la titlurile de stat în lei, pe măsura aşteptărilor inflaţioniste, în timp ce Finanţele o contestă. În acelaşi timp, el readuce în discuţie riscul ca Ministerul Finanţelor să nu găsească bani pentru finanţarea deficitului. Dacă BNR nu va reduce rezervele minime obligatorii (RMO) în valută ale băncilor, Finanţele nu vor mai reuşi să emită titluri de stat în euro pe piaţa internă, afirmă guvernatorul.

"Nu prea cred", a răspuns Isărescu întrebat dacă Finanţele ar mai găsi euro pe piaţa locală. El admite astfel implicit mecanismul de finanţare indirectă a deficitului bugetar pe baza unor decizii ale băncii centrale: BNR le eliberează băncilor lichidităţi din rezervă, iar acestea le plasează în titluri de stat. În acelaşi timp, Isărescu susţine că în prezent există suficientă lichiditate pe piaţă, "chiar excedent în lei şi chiar pe piaţa valutară". Şi totuşi, şeful BNR a mai vorbit despre riscul ca Finanţele să nu mai găsească bani în urmă cu câteva săptămâni.

Ulterior, Finanţele au emis titluri de stat în euro de 1,2 miliarde de euro, de trei ori peste suma programată, şeful Trezoreriei afirmând că aceasta este dovada că există interes pentru finanţarea statului, inclusiv din partea clienţilor băncilor. Din punctul de vedere al lui Isărescu, Ministerul Finanţelor "s-a întâlnit cu piaţa o singură dată şi bine". În schimb, susţine o strategie de finanţare externă a deficitului bugetar. "Să o anunţe şi public, să discute cu investitorii, să prezinte ţara. Finanţările pe termen mai scurt trebuie combinate cu cele pe termen mediu. Datoria publică nu mai este mică, iar strategia devine esenţială." Claudia Medrega