Ţările emergente sunt cele mai vulnerabile în faţa unei noi crize a alimentelor

Autor: Cristina Rosca 08.08.2010

După recesiunea mondială şi după criza datoriilor din zona euro ar putea urma o criză a alimentelor. Lumea ar putea fi victima unui crize a alimentelor cauzată de o creştere puternică a pre­ţu­lui grâului după ce Rusia a interzis tem­porar exportul de cereale, potrivit unui exe­cutiv din Indonezia, cel mai impor­tant cumpărător asiatic de cereale, scrie Bloomberg.

"Vom observa o reacţie în lanţ, ce­rerea pentru porumb va creşte şi pre­ţu­rile se vor majora în consecinţă. In­dustriile alimentare se vor orienta spre porumb şi soia", explică Franciscus Welirang, preşedintele Flour Mills Association din Indonezia.

"Acesta este sfârşitul grâului ieftin." Rusia a anunţat că va interzice tem­porar exportul de cereale, deoarece recol­ta va fi mult mai mică din cauza sece­tei provocate de valul de căldură din ultima perioadă. În mai puţin de două luni preţul grâului s-a dublat, iar pre­ţul celorlalte cereale a atins un nivel ma­xim pentru perioada de după august 2008. În acel an pre­ţul grâului a atins un nivel record, alături de orez, trimiţând pre­­ţurile alimentelor în sus şi provocând re­volte sociale în sta­tele sărace, printre care şi Egiptul.

Preţul grâului este aşteptat să con­tinue să crească. O asemenea situaţie ar conduce la majorarea ratelor dobânzii în multe state. Această situaţie survine la puţin timp după ce pieţele bursiere şi de obli­ga­ţiuni din statele cu economii emer­gente începuseră să îşi revină, animate de o relaxare a crizei datoriilor din zona euro. Pieţele ar putea să o ia din nou pe un trend descendent. Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO), parte a ONU, a modificat în scădere esti­mările privind re­col­ta mondială de grâu cu circa 4%, şi a anunţat că situaţia s-ar putea con­tinua şi anul viitor dacă seceta continuă în Rusia, cel mai mare pro­ducător de grâul din Europa. Majorarea preţului la grâu s-ar putea tra­duce printr-o creştere a inflaţiei şi prin majorarea ratelor dobânzii pe pieţele emer­gente, unde indicele preţurilor de con­sum este influenţat într-o mai mare pro­porţie de preţurile alimentelor. FAO a anunţat că o repetare a crizei din 2007-2008 ar putea fi evitată, deoa­rece nivelul atins de burse este unul "să­nă­tos". Fostele crize ale ali­men­telor au arătat însă că băncile cen­trale tind să ma­joreze agresiv do­bânda într-o încer­care de a bloca o a doua creştere a pre­ţu­rilor. Analiştii şi investitorii se pregătesc deja pentru o înăsprire a politicii mo­ne­tare în economiile emergente, deşi ana­li­zează posibilitatea unei relaxări a acesteia în Statele Unite. "Este o problemă importantă pen­tru pieţele emergente, deşi nu la fel de importantă ca în 2006-2008, deoarece pre­ţurile alimentelor influenţează în pro­porţie de 25-50% indicele preţului de consum", spune Charles Robertson, eco­nomist-şef la ING pentru regiunea Euro­pa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa.