Un academician rus acuză: exploatarea şi defrişarea pădurilor este cauza incendiilor devastatoare

Ziarul Financiar 09.08.2010

Canicula şi fumul degajat de incendii riscă să provoace o catastrofă ecologică şi medicală în Rusia, avertizează omul de ştiinţă Aleksei Iablokov, un fost membru al Consiliului rus de Securitate şi fondatorul filialei Greenpeace din URSS, informează AFP, citată de Mediafax Business.
"Consecinţele medicale sunt teribile. Potrivit calculelor mele, în districtul federal central, care include Moscova, se înregistrează zilnic cu 1.000 de decese mai mult decât normal. Serviciile medicale nu răspund la astfel de întrebări. Este interzisă dezvăluirea statisticilor medicale, astfel că acestea fie nu există, fie sunt falsificate", explică Iablokov.
Întrebat ce s-ar întâmpla dacă incendiile ar afecta zona fostei centrale nucleare de la Cernobîl, specialistul rus a răspuns: "Din fericire, în regiunea Briansk, cea mai afectată de dezastrul de la Cernobîl, plouă. Altfel ar fi o catastrofă. Există şi alte zone iradiate în regiunile afectate de incendii, dar se pare că deocamdată nu s-au înregistrat probleme. Însă problema este că nu există un sistem de monitorizare a nivelului radioactivităţii. (...) La nivel general, consecinţele ecologice vor fi uriaşe, este imposibil să fie cuantificate. Vor dispărea întregi ecosisteme. La Moscova, numărul păsărilor s-a diminuat".
Reporter: "Amploarea incendiilor ar fi putut fi controlată?"
"Infrastructurile nu sunt protejate împotriva incendiilor. Începând cu anul 2000, prin reforma statului, serviciul de protecţie a pădurilor a fost desfiinţat, distrus de actualul premier Vladimir Putin. În noul sistem, cei care exploatează pădurile practică defrişarea. Aceste persoane - comercianţi, oameni de afaceri - taie din ce în ce mai mulţi copaci, încasează profituri fără a respecta normele de securitate. Consecinţele erau previzibile, oficialii ruşi regretă această situaţie. În întreaga sa istorie, Rusia nu a mai cheltuit atât de puţin pentru păduri, nici măcar în timpul ţarului Petru cel Mare", încheie Iablokov.