Opinie Sorin Pâslaru: Iar ne adormiţi cu poveşti că vom avea creştere economică anul viitor?

Autor: Sorin Pâslaru 09.08.2010

În iarna trecută, refrenul oficialilor şi al analiştilor bancari era: "În partea a doua a anului 2010 vom trece pe creştere economică. Ne va trage în sus evoluţia pieţelor externe".
În martie, Ziarul Financiar îşi manifesta dubiile privind această posibilă creştere (http://www.zf.ro/opinii/pe-ce-va-bazati-cand-spuneti-ca-economia-isi-revine-din-s2-5707011/)), dar nu asta este important.
Important este că, în pofida revenirii pieţelor externe la nivelurile preconizate şi, mai mult, a creşterii exporturilor cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut pe primele şase luni ale acestui an, economia este pe scădere.
Exporturile au revenit la acelaşi nivel din 2008 - record istoric -dar economia este în termeni reali cu peste 10% mai jos.
Ce se întâmplă şi mai ales de ce nimeni din cei care ocupă spaţiul public al dezbaterii macroeconomice nu se întoarce să explice de ce economia nu a crescut conform aşteptărilor, în pofida revenirii pieţelor externe?
Guvernul a construit pentru 2010 un buget pe creştere economică de 1,3% şi un deficit bugetar de 5,8% din PIB, mizând pe un anumit nivel al veniturilor şi angajându-se la un anumit nivel al cheltuielilor.
FMI a fost de acord cu acest buget, cu toate că era prevăzută o creştere a consumului populaţiei cu 3% şi majorare a veniturilor la bugetul consolidat (care include bugetul de stat, contribuţiile de pensii, de sănătate, bugetele locale şi cele ale instituţiilor auto-finanţate) de 7% faţă de 2009.
7% plus la venituri. De unde?
Ziarul Financiar scria de altfel, la începutul lunii ianuarie, că este iluzorie o creştere a consumului în condiţiile în care dobânzile rămân ridicate şi efectele tăierii salariilor abia începeau să se vadă. (http://www.zf.ro/opinii/daca-bnr-nu-scade-accelerat-dobanda-bugetul-esueaza-5258999/).
Şi într-adevăr, bugetul a eşuat. Ca urmare, pentru că deja angajase cheltuieli conform veniturilor prognozate, guvernul a majorat TVA şi a tăiat salariile, pentru a compensa cele 2 miliarde de euro lipsă la buget. Şi chiar şi aşa, noul deficit bugetar convenit cu FMI pentru 2010 este de 6,8% din PIB, mai mare cu aproape 1% decât cel din buget.

Deci aşa de rău a fost construit bugetul pe 2010, încât nici cu ajustare a cheltuielilor şi a veniturilor de 2,5% din PIB nu se înacdrează în parametrii estimaţi iniţiali?
Cum de a acceptat FMI şi cei mai înalţi responsabili din economie un buget construit pe o creştere a veniturilor la bugetul consolidat de 7%?
Pe ce s-au bazat, când era evident că retailul, deci consumul, nu îşi revine şi pe baza exporturilor nu se putea ieşi din recesiune?
De ce au minţit? Păcat că avem atât de slabi reprezentanţi în Parlament în Comisiile Economice, care nu sunt în stare să-i cheme să dea explicaţii pe toţi care girează astfel de bugete construite aiurea şi apoi dau lecţii de macroeconomie.
Mai mult, iluzia relansării este perpetuată. Ca într-un film prost, suntem iarăşi dus de nas cu poveşti despre ce va fi, şi nimeni nu explică de ce nu s-a întâmplat ceea ce s-a vorbit anterior.
Nu am reintrat pe creştere economică în trimestrul I din 2010? Sigur o să intrăm în trimestrul II. Nu am intrat nici în trimestrul II? A, păi nici nu aveam cum, pentru că a crescut TVA şi au scăzut salariile bugetarilor.
Dar nu spune nimeni că tocmai de asta au fost micşorate salariile şi majorat TVA-ul, pentru că a fost greşit prognozată o creştere economică şi un anumit nivel al veniturilor, irealist.
Mai nou, sigur vom intra pe creştere economică în "a doua parte a anului 2011". Pe ce se bazează această presupunere? Vestitele pieţe externe. Dar acestea şi-au revenit şi noi tot pe scădere am rămas. Şi atunci?
Ori nu este suficient de importantă această explicaţie, ori este o politică deliberată de a vorbi tot timpul despre ce va fi şi nu despre a fost sau ce s-a spus.
De la momentul împrumutului extern de 20 miliarde de euro, România este o altă Românie. Există senzaţia că cei aflaţi la conducerea ţării nu ştiu pe ce lume se află. Tot ceea ce spus este contrazis de realitate ori la câteva luni, ori la câteva zile.
Ca şi acum cu bugetul, s-a spus: nu vom avea nevoie de un împrumut, datoria este privată, nu este a statului român. Greşit. A fost nevoie. Apoi ni s-a spus: vom avea creştere economică. Pariem pe creştere economică în a doua parte a anului 2009. Nu a fost. Apoi că vom în a doua parte a anului 2010. Nu vom avea. Că nu vor scădea salariile. Au scăzut. Că nu va fi majorată TVA. A fost majorată.

Prognoze eşuate, un buget eşuat. Şi totuşi suntem în continuare adormiţi cu poveşti. Ce mai trebuie să se întâmple să ne trezim? Să crească TVA la 30%? Să scadă salariile cu 50%? Pentru ce ni se vând şi iar ni se vând aceste siropuri despre ce bine va fi în viitor, fără ca nimeni să răspundă pentru ce a spus greşit în trecut?