Secetă la Bursă: volumele de acţiuni tranzacţionate sunt foarte mici

Autor: Stefan Musgociu 09.08.2010

Bursa a crescut luni cu 0,84%, după corecţia uşoară de vineri, într-o piaţă în care mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare şi să nu intre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a coborât la 1,5 mil. euro, cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în medie cu 0,98 procente, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 1,96 procente peste nivelul de vineri. Pe de altă parte, indicele BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul energetic, a avansat cu numai 0,12 procente.
Un rulaj mai redus decât cel de luni a fost înregistrat la 22 iulie, când operaţiunile au cumulat doar 3,6 milioane lei (851.000 de euro).
"Absenţa investitorilor este oarecum de înţeles în această perioadă a anului, mai ales că şi perioada raportărilor financiare a companiilor de pe pieţele vest-europene şi de pe cea americană a trecut, iar cele de pe piaţa locală vor începe abia spre sfârşitul săptămânii. În aceste condiţii piaţa nu mai reacţionează decât la ştiri macro­eco­nomice care depăşesc estimările ana­liştilor. Spre exemplu, anunţul agenţiei de rating Fitch care a confir­mat ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă loca­lă nu a influenţat în niciun fel evo­luţia acţiunilor", a declarat Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.
El estimează că investitorii vor avea un interes mai ridicat la tranzac­ţio­nare spre începutul toamnei sau tem­porar în perioada raportărilor com­paniilor din România, doar în situaţia în care acestea vor reprezenta o sur­priză, depăşind anticipările investi­to­rilor.
Totodată, Gabriel Morariu, broker la BT Securities, consideră că evoluţia pieţei pe o lichiditate redusă cum a fost cea de luni nu este relevantă pentru o tendinţă anume.
"Volumele de acţiuni tranzac­ţio­nate sunt foarte mici şi nu-mi dau seama ce ar putea schimba acest lucru. Lichiditatea redusă poate fi deter­minată şi de absenţa ştirilor şi a noutăţilor pentru investitori, într-o oarecare măsură şi de perioada de vacanţă, pentru că nici pe bursele din afară nu sunt volume mari în această perioadă. Printre alţi factori putem enumera lipsa investitorilor străini din piaţă şi a unor noi instrumente finan­ciare", a afirmat el.
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 1,6 milioane lei şi respectiv 934.000 de lei. Cele două titluri au susţinut 40% din rulajul pieţei.
Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF Oltenia a fost efectuată la 1,44 lei, preţ în creştere cu 2,13%, iar cotaţia titlurilor SIF Banat-Crişana a stagnat la 1,18 lei.
Acţiunile Ductil Buzău (DUCL), care a raportat profit în creştere la semestru, au sărit ieri cu 8%, pe o lichiditate redusă însă.
Pe plan extern, la finalul şedinţei de la Bucureşti marile pieţe europene avansau cu maximum 1,6%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau oscilaţii foarte uşoare.