Ce venituri au avut anul trecut companiile controlate de grupul local RCS&RDS

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 09.08.2010

RCS&RDS, cel mai mare operator de telecom controlat de un antreprenor român, a înregistrat anul trecut afaceri de aproximativ 5 milioane de euro prin companiile mai mici pe care le controlează în România şi care funcţionează independent, potrivit datelor de la Registrul Comer­ţului.

Air Bites, companie preluată de RCS&RDS de la elveţienii de la Swisscom, a înregistrat anul trecut afaceri de aproape 3 milioane de euro şi a avut în medie 97 de angajaţi. Compania a înregistrat pierderi brute de peste 10 mil. euro, în creştere faţă de anul 2008.

Infogate Telecom, compania care administra reţeaua C-Zone din Bucureşti şi care a fost, de asemenea, achiziţionată de RCS&RDS, a înregistrat în 2009 afaceri de 522.000 de euro şi pierderi de aproape 450.000 de euro, conform aceleiaşi surse.

Globalview Management & Copnsulting, Fibre Soft Comunicaţii, Integrasoft şi Dalvig Corp, alte companii prin care RCS&RDS îşi desfăşoară diferite activităţi, au înregistrat împreună un business de peste 1,2 mil. euro, conform Registrului Comerţului. La cea mai mare parte dintre firmele menţionate administrator este Ioan Bendei, unul dintre cei mai puternici manageri ai grupului RCS&RDS. Bendei este membru executiv al boardului RCS&RDS din 1996, el fiind implicat în industria de cablu TV din România încă din 1992. RCS&RDS este controlată de antreprenorul local Zoltan Teszari, care deţine direct şi prin alte companii un pachet de 43% din acţiunile companiei. Afacerile RCS&RDS au crescut în 2009 în euro cu 1,2%, iar în lei cu 16,4%, fară a include şi rezultatele companiilor mai mici controlate de grup.

Grupul este cel mai mare furnizor de servicii TV prin cablu şi satelit din România, piaţă unde este lider şi pe internet fix şi numărul doi pe telefonie fixă. RCS&RDS furnizează servicii de telecom şi TV şi pe alte pieţe din Europa Centrală şi în Spania. Cei mai mari rivali ai RCS&RDS din România sunt companiile Romtelecom şi UPC.