95% din vânzările de maşini au ajuns să se facă prin „Rabla“

Autor: Bogdan Alecu 10.08.2010

Aproape 6.800 de autoturisme s-au vândut luna trecută în cadrul progra­mu­lui "Rabla", potrivit datelor Admi­nis­traţiei Fondului pentru Mediu, în creş­tere cu 20% comparativ cu luna anterioară, în condiţiile în care jucă­torii din piaţă estimau un declin al vân­zărilor cu până la 30% imediat după majorarea TVA.
"Aproape 95% din toate maşinile care le-am vândut în iulie au fost prin pro­gramul de casare. Toate per­soa­nele fizice au utilizat vouchere atunci când şi-au cum­părat o maşină, iar res­tul până la 100% reprezintă vân­zări către fir­me", a subliniat Alin Tapalagă, direc­torul general al Porsche Inter Au­to, divizia de re­tail a Porsche România, cel mai mare jucător de pe piaţa de profil.
Majorarea TVA-ului de la 19 la 24% nu a avut un impact asupra vân­zărilor de ma­şini luna trecută, în condiţiile în ca­re prima de casare de 2.700 de euro obţinută prin cu­mularea a trei vou­chere a com­pensat creşterea preţu­rilor la maşini, potrivit şefului PIA.
Totodată, creşterea vânzărilor prin pro­gramul "Rabla" ar putea afecta pia­ţa de anul viitor în cazul în care nu va exista o continuare a programului de casare.
"În 2011 vom vedea un nou declin al pieţei locale după modelul german (piaţă care a scăzut cu peste 25% în pri­mul semestru după ce anul trecut a crescut cu aproape 30% pe fondul programului «Rabla» - n.red.), în con­diţiile în care nu vom avea un nou program", a spus Tapalagă.
Până în prezent statul a cheltuit peste 140 mil. euro pentru înnoirea parcului auto, care în prezent are o vechime medie de aproximativ 13 ani, fiind printre cele mai îmbătrânite din Europa.
"De la demararea programului s-au vândut până în data de 10 august peste 35.000 de autovehicule, dintre care peste 50% fiind maşini fabricate în România", a declarat Gheorghe Po­pescu, preşedintele Asociaţiei Fondu­lui pentru Mediu.
De la demararea programului în acest an s-au casat în total aproape 158.000 de rable, dar AFM a auten­tificat mai puţin de 104.700 de ti­che­te.
Astfel, cir­ca 54.000 de vou­che­re cu o valoare nominală de 3.800 de lei sunt în con­tinuare tranzac­ţionate în piaţă, cu aproape 10.000 mai multe decât în urmă cu două luni. În acelaşi timp, numărul de ma­şini casate mai vechi de zece ani s-a apre­ciat cu 25%, la peste 23.000 de rable. Acestea tre­buie va­lorifi­cate până la finele lunii octombrie, altfel după această dată îşi pierd valoarea. Potrivit jucătorilor din piaţă, dacă la de­ma­rarea programului tichetele se tran­zacţionau chiar şi cu 2.000 de lei, în pre­zent preţul acestora este de aproxi­mativ 1.000 de lei.
Până la începutul lunii august AFM a emis către unităţile REMAT peste 182.000 de tichete valorice dintr-un total de 190.000, dintre care 181.253 au fost eliberate pentru persoanele fi­zice, iar puţin peste 1.000 pentru firme, po­trivit oficialilor Administraţiei Fondului pentru Mediu.