Directorul de vânzări al Wienerberger a preluat conducerea Cemacon

Autor: Adrian Cojocar 10.08.2010

Consiliul de Administraţie al producătorului de cărămizi Cemacon Zalău (CEON) a decis să-l numească în funcţia de director general al companiei pe Ionel Stoleru, care anterior a lucrat timp de patru ani ca director de vânzări, marketing şi logistică al Wienerberger Sisteme şi Cărămizi România, cel mai mare jucător de pe piaţa autohtonă şi sucursala locală a celui mai mare producător de cărămizi din lume.
Prin această mişcare, Cemacon încearcă să promoveze un management performant într-o piaţă a materialelor de construcţii puternic concurenţială, au declarat surse din acţionariatul companiei.
Fostul director general şi preşedinte al Cemacon Ioan Crehul a fost revocat din funcţii, poziţia de preşedinte al companiei fiind ocupată de Tiberiu Stratan.
"În acest moment Cemacon are o capacitate de producţie egală cu cea a celor trei fabrici deţinute de Wienerberger în România. Înainte veneau camioanele şi se vindeau cărămizi la uşa fabricii. Acum pe piaţa de materiale de construcţii există o supracapacitate de producţie şi este nevoie de un management axat pe piaţă", au precizat aceleaşi surse.
Cemacon a investit circa 17 mil. euro într-o nouă fabrică de cărămizi situată în localitatea Recea care ar urma să urce producţia fizică a companiei cu 32% în 2010, până la circa 178.000 mc, potrivit bugetului producătorului de cărămizi.
Investiţiile au fost acoperite în cea mai mare parte prin credite bancare, astfel că societatea este destul de îndatorată, la 31 martie datoriile totale ale Cemacon cifrându-se la
115,7 mil. lei (circa 28 mil. euro).
Veniturile Cemacon s-au diminuat cu 35% în primul trimestru, de la 7,8 mil. lei la 5,05 mil. lei, iar profitul net al societăţii a scăzut semnificativ, de la 550.000 de lei la 20.800 de lei. Scăderea din primele trei luni vine după un declin al afacerilor de 40% consemnat anul trecut. Firma aştepta ca veniturile să urce anul acesta cu 18,5%, la 38,4 mil. lei, iar profitul să urce cu 76%, la 3,2 mil. lei.
Acţiunile Cemacon Zalău au înregistrat anul acesta una dintre cele mai bune rezultate de pe Bursă, de la finele anului precedent acestea urcând cu circa 60%.
Conducerea companiei a mai decis recent să atragă circa 6,1 mil. lei (1,4 mil. euro) de la acţionari printr-o majorare de capital ce urmează să fie supusă aprobării acţionarilor. Astfel, la patru acţiuni deţinute anterior, aceştia vor putea subscrie un nou titlu la valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune.
Banii atraşi în urma operaţiunii vor fi necesari pentru capital de lucru la deschiderea noii linii de fabricaţie a companiei de la Recea estimată a fi pusă în funcţiune la jumătatea lunii viitoare cu o capacitate de 750 de tone pe zi. Compania mai deţine o linie de fabricaţie de 250-300 de tone pe zi.
Ieri, titlurile Cemacon se tranzacţionau la un preţ de
0,125 lei/ac­ţiune, în scădere cu 6% faţă de cotaţia din şedinţa precedentă. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 30,5 mil. lei (7,2 mil. euro).