Impresionaţi de rezultatele din rafinare, analiştii Raiffeisen dau „buy“ pe acţiunile Petrom

Autor: Adrian Ionut Cojocar 10.08.2010

Ieri, acţiunile Petrom se tran­zac­ţionau la un preţ de 0,327 lei/acţiune, rezultând un potenţial de creştere de 20% faţă de preţul estimat de Raiffeisen.
Modificarea recomandării vine după ce Petrom a raportat în trimestrul al doilea din acest an rezultate peste aşteptări, profitul net al companiei urcând la 710 mil. lei, faţă de un câştig net de 10 mil. lei în intervalul aprilie-iunie din 2009. Media estimărilor din piaţă ale analiştilor indica un profit net de 633 mil. lei la Petrom pentru trimestrul al doilea.
"Petrom a raportat pentru al doilea trimestru din acest an rezultate pozitive surprinzătoare. Conducerea a reuşit, în special pe segmentul rafinare, să reducă pierderile, deşi cu costul unei utilizări mai reduse a capacităţii şi al unei producţii mai mici. Nu ne aşteptam ca strategia de utilizare a Arpechim doar când este nevoie să dea rezultate pozitive. Creşterea marjelor de rafinare ar putea fi totuşi de scurtă durată şi a fost cauzată de oprirea temporară pentru mentenanţă a mai multor fabrici din regiune", arată analiştii Raiffeisen.
Petrom a reuşit ca pe segmentul de rafinare să reducă pierderile la 4,1 mil. lei în intervalul aprilie-iunie din 2010, com­parativ cu un rezultat negativ de 322,8 mili­oane de lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Analiştii băncii sunt de părere că această revenire a profitabilităţii pe segmentul de rafinare arată că ţinta companiei de a reduce complet pierderile din acest sector până la finele anului 2012 este una realistă.
Analiştii Raiffeisen estimează că profitul Petrom după interesul minoritar va urca de peste patru ori anul acesta, până la un nivel de 3,4 mld. lei, iar pentru anii 2011 şi 2012 previzionează noi creşteri ale profitului net de 10% şi respectiv 16%.
Avansul profitului ar urma să fie susţinut tot de segmentul de producţie, în con­diţiile în care aceştia estimează că preţul petrolului va continua să urce, cu efecte benefice atât asupra vânzărilor Petrom, cât şi a profitabilităţii companiei.
"Bazându-ne pe creşterea preţului la ţiţei, aşteptăm profituri în creştere pe segmentul de producţie. În ciuda stabilizării producţiei (cea kazahă urmând să com­penseze scăderea ratelor de producţie din România), costurile de producţie în creştere şi întărirea monedei locale, credem că segmentul de producţie va continua să rămână principalul motor al profitabilităţii Petrom", se arată în raportul Raiffeisen.
În ceea ce priveşte segmentul de rafinare, analiştii Raiffeisen se aşteaptă la o stagnare a marjelor şi un profit brut înainte de impozite (EBIT) în jurul nivelului de 300 mil. lei pentru intervalul 2010-2012. Analiştii instituţiei de credit, consideră, de asemenea, că o eventuală liberalizare a preţurilor gazelor naturale pe piaţa ro­mâ­nească ar putea impulsiona profitabilitatea Petrom.
"Operaţiunile cu gaze naturale vor avea de suferit atâta timp cât preţurile gazelor de pe piaţa românească rămân fixate, iar Petrom nu va putea exporta gaze româneşti pe pieţele internaţionale. Utilizarea con­ductei Arad-Szeged este una dintre op­ţiunile pentru accesarea pieţelor libe­rali­zate", sunt de părere analiştii Raiffeisen.
Aceştia mai consideră că o potenţială majorare a capitalului Petrom ar putea fi benefică pentru realizarea de achiziţii în sec­torul de producţie, dar că banii ar putea fi îndreptaţi şi spre achiziţia de câmpuri pe­troliere cu rezultate pozitive asupra profi­tabilităţii.
"Printr-o majorare a capitalului în va­loare de 600 de milioane euro, compania ar putea face împrumuturi adiţionale de 800 mi­lioane de euro, sume de bani prin care se poate achiziţiona o participaţie de 8,5% din proiectul Shah Deniz 2, sursă pentru gazo­ductul Nabucco", mai spun analiştii Raiffeisen.
Analiştii casei de brokeraj Alpha Finance au emis la începtul lunii o reco­man­dare de "cumpărare" pe titlurile Petrom cu un preţ ţintă de 0,42 lei/acţiune, cu 28,4% peste cotaţia la care aceste titluri se tran­zac­ţionau pe parcursul zilei de ieri, de 0,327 lei.