Egger investeşte 58 de milioane de euro la Rădăuţi

Autor: Ioana David 10.08.2010

Producătorul austriac din industria lemnului Egger, care deţine o fabrică la Rădăuţi (Suceava), va investi 58 mil. euro într-o instalaţie de adezivi, o centrală pe bază de biomasă şi o clădire de birouri pentru a "optimiza costurile de producţie". Cea mai mare sumă de bani, de 53 mil. euro, va merge în adezivi şi centrală, proiecte pentru care vor fi angajaţi aproximativ 50 de oa­meni. Restul banilor vor merge în clădirea de birouri de 3.800 de metri pătraţi.
Investiţiile vin în condiţiile în care firma a avut anul trecut profit, iar cifra de afaceri a fost în creştere.
"În 2009, Egger România a avut o cifră de afaceri de peste 90 de milioane de euro, iar rezultatele financiare bune au influenţat pozitiv şi profitul fabricii de la Rădăuţi care a fost de aproximativ 4,1 mil. euro", au spus reprezentanţii companiei.
Fabrica de la Rădăuţi a devenit operaţională în ianuarie 2008 şi a necesitat investiţii de 210 mil. euro, iar la momentul inaugurării reprezentanţii Egger estimau că în 2010 vânzările ar putea ajunge la 150 mil. euro. Fabrica face parte dintr-un program mai amplu de investiţii, de 500 mil. euro. 60% din finanţare a fost asigurată de BERD care deţine şi un procent de 17% din capitalul fabricii din judeţul Suceava. Grupul austriac are 76 de hectare de teren în judeţul Suceava şi în jur de 400 de angajaţi.
În industria lemnului mai activează companii precum Holz­in­dustrie Schweighofer şi Kro­nospan, toate fiind austriece. Acestea au continuat să in­ves­tească şi în 2009, când au avut proiecte de peste 220 mil. euro.
Unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din industria de prelucrare a lemnului este Gerald Schweighofer.
El îşi concentrează afacerile în România, unde a venit cu circa 300 mil. euro şi deţine trei fabrici, două de prelucrare a lemnului şi una de mobilă, 11.000 de hectare de pădure în mai multe judeţe din ţară, un hotel de 100 de camere în Rădăuţi şi mai multe investiţii în energie regenerabilă.
Schweighofer este şi unul dintre cei mai mari angajatori din această industrie, în cadrul grupului lucrând circa 1.400 de oameni.