Bancherii au pus deoparte 4,6 mld. € pentru pierderile din credite

Autor: Ciprian Botea 10.08.2010

Bancherii au constituit în iunie provizioane de aproape un miliard de lei (236 mil. euro) pentru a acoperi pierderile generate de creditele neperformante. În primele şase luni provizioanele au crescut cu 4 miliarde de lei, până la un vârf de 20,2 miliarde de lei (4,6 mld. euro), arată datele BNR. Cheltuielile mari au făcut ca la nivel agregat băncile să înregistreze o pierdere netă la sfârşitul primului semestru.
Analiştii spun că în situaţia în care nu se conturează o revenire a economiei anul acesta, deteriorarea portofoliilor de credite va continua până în 2011, iar băncile vor fi nevoite să constituie provizioane mai mari.
"Evoluţia creditelor neperformante este în linie cu evoluţia economiei şi atâta timp cât economia nu este complet refăcută, în ciuda îmbunătăţirii anumitor indicatori, probabil nu vom vedea o descreştere a provizioanelor mai devreme de 2011. Vorbim însă aici de o incertitudine destul de ridicată", comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
La sfârŞitul primului semestru creditele cu întârzieri la pla tă mai mari de 90 de zile însumau 29,7 mld. lei (6,8 mld. euro), fiind în creştere cu 30% comparativ cu luna de cem brie. Valoarea ajustată cu garanţiile a creditelor tre cute în categoria pierdere era de aproape 18 mld. lei. Potrivit nor me lor BNR, aceste sume trebuie provizionate integral.
Deteriorarea apare acum mai accentuat la nivelul fir me lor mici şi mijlocii, care se confruntă cu o perioadă prelungită de vânzări în scădere. Totodată, problemele IMM-urilor sunt am plificate şi de creşterea arieratelor statului.
Bancherii încearcă acum să contrabalanseze deteriorarea por to foliilor de credite prin acordarea de împrumuturi noi, prin care să-şi consolideze baza de venituri, doar în mai şi iunie expunerea pe clienţi nonfinanciari urcând cu aproape 13 mld. lei (3 mld. euro), până la 206 mld. lei.
Provizioanele pun presiune pe profitabilitatea băncilor, ast fel că în primele şase luni întregul sistem bancar a înre gis trat o pierdere netă de 50 mil. euro, potrivit standar de lor lo ca le de contabilitate (RAS). Bancherii se aşteaptă acum la un nou val de credite neperformante din cauza reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor şi a majorării TVA cu cinci puncte procentuale.
Amploarea impactului măsurilor de ajustare fiscală asupra portofoliilor de credite rămâne deocamdată incertă, chiar dacă bancherii spun că se observă cum unii clienţi încep să-şi reprioritizeze cheltuielile.