Brokerii încă suferă de criză şi continuă restructurările

Autor: Roxana Pricop 11.08.2010

Societăţile de brokeraj au închis 22 de sedii în teritoriu în primul semestrul al anului, în timp ce numărul de brokeri înregistraţi la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) s-a redus cu 22, până la un total de 1.175.
Deşi bursa a atins minimele în primăvara anului trecut, piaţa de brokeraj continuă să fie afectată de volumele reduse de tranzacţionare. Drept reacţie, brokerii şi-au restrâns prezenţa în teritoriu, au mai făcut restructurări de personal, unii alegând chiar să iasă din piaţă sau să îşi schimbe obiectul de activitate. Cel mai recent caz de abandon este cel al firmei de brokeraj KD Capital Management, însă în primul semestru al anului s-a mai retras şi firma TGH Investment. Astfel numărul societăţilor de brokeraj active pe piaţa de capital a scăzut sub 70, acestea împărţindu-şi rulaje care în anumite zile trec cu greu de un milion de euro.
Potrivit informaţiilor furnizate de CNVM, un număr de 1.175 de brokeri erau înregistraţi la Comisie la finele primului semestru, dintre care o treime activează ca agenţi delegaţi în baza unor contracte de colaborare încheiate cu firmele de brokeraj. Comparativ cu finele anului trecut, numărul brokerilor a scăzut cu 22.
În prima jumătate a anului, societăţile au continuat să îşi restrângă activitatea din teritoriu, prin închiderea a 22 de sedii (dintre care 19 agenţii şi 3 sucursale). Pentru a compensa absenţa din anumite oraşe, brokerii şi-au dezvoltat platforme online de tranzacţionare.
"Am mai făcut restructurări la începutul anului, însă în ultima lună am reactivat o serie de contracte de colaborare cu brokeri mai vechi şi cred că vom mai angaja până la finele anului", a spus Marius Trif, directorul general al societăţii de brokeraj Carpatica Invest. Firma a întreprins una din cele mai drastice operaţiuni de restrângere a activităţii în teritoriu prin închiderea a jumătate din agenţii, respectiv 22.
De la începutul crizei, în vara anului 2007, piaţa de brokeraj a scăzut încontinuu. O soluţie pentru redresarea pieţei este creşterea rulajelor pe Bursă, având în vedere că principala sursă de venit pentru brokeri este reprezentată de comisioanele din tranzacţii.
"Dacă Guvernul se ţine de promisiuni şi aduce companiile de stat pe Bursă şi dacă Fondul Proprietatea se va lista, rulajele pe bursă vor creşte şi piaţa de brokeraj se va dezgheţa", a conchis Lucian Isac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest.