Temerile de încetinire de pe extern au dus SIF-urile în jos cu 3,8%

Autor: Stefan Musgociu 11.08.2010

Bursa a scăzut miercuri cu 1,02% pentru a doua şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care investitorii au urmat linia descen­dentă a burselor externe şi au introdus mai multe ordine de vânzare decât de cumpărare, în special pentru acţiunile celor cinci SIF-uri, care au coborât în medie cu 3,83%.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 1,16%, iar titlurile companiilor din sectorul ener­getic au dus indicele BET-NG cu 1,54% sub referinţă.
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat variaţii mai ample decât media pieţei, deoarece aceste titluri sunt vizate cu precădere de investitorii speculatori, care reacţionează mai vizibil la evoluţia burselor externe.
Aceste titluri au deschis ziua la preţuri în scădere în medie cu 1,7%, însă presiunea la vânzare a dus cotaţiile din ce în ce mai jos. Astfel, la finalul zilei indicele BET-FI era în coborâre cu 3,83%.
În acest context, indicele extins al bursei BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat o corecţie de 1,84%.
"Decizia Fed de menţinere a dobânzii de politică monetară aproape de nivelul zero şi declaraţiile privind o înce­tinire a creşterii economice în pe­rioada următoare au alimentat aversi­unea la risc a investitorilor de pe pieţele externe. Corecţiile de pe aceste pieţe s-au reflectat şi pe bursa locală, care a urmat trendul extern, însă pe un rulaj mai ridicat decât media şedinţelor anterioare. Se pare că acesta a fost declanşatorul de care avea nevoie piaţa locală, care ajunsese de câteva zile într-un impas. Din păcate, se pare că direcţia a fost în jos", a declarat Liviu Avram, di­rectorul de tranzacţionare al De­par­tamentului pieţe de capital al Piraeus Bank.
Investitorii au tranzacţionat în total titluri de 15,8 milioane lei (3,7 milioane euro), sumă cu 58% mai mare decât rulajul de marţi, de 10 milioane lei
(2,3 milioane euro).
Totuşi, 54,5% din lichiditate au fost susţinute de operaţiunile cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi BRD (BRD), în valoare cumulată de 8,6 milioane lei. Transferurile cu titluri SIF Oltenia au totalizat 5,4 milioane lei, iar acţiunile BRD au avut un rulaj de 3,1 milioane lei.
Cotaţia acţiunilor societăţii de investiţii financiare a scăzut cu 3,55%, la 1,36 lei, iar ultima operaţiune cu titlurile băncii a fost efectuată la 11,8 lei, preţ în coborâre cu 0,84%.
Acţiunile Socep Constanţa (SOCP) au continuat să urce ieri, cu 2,9%, pe fondul unor rulaje mai ridicate decât de obicei.
Titlurile Petrom au înregistrat doar o scădere modică, de 0,3%, la fel şi acţiunile BRD, care au pierdut 0,8%.
În schimb, acţiunile Dafora Mediaş (DAFR) şi Broker Cluj (BRK) au fost puternic afectate, pierzând peste 5% fiecare.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,4%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înre­gistrau corecţii cuprinse între 0,3% şi 1,9%. Bursa din Bulgaria a fost singura care a crescut, însă cu numai 0,3%.