Creşterea TVA a majorat preţurile cu 2,6% în iulie, mai puţin decât aşteptările

Autor: Ciprian Botea 11.08.2010

Aşteptările anterioare ale analiştilor indicau o creştere medie a preţurilor cu 2,9%, în timp ce calculele privind im­pactul unui transfer com­plet al majorării TVA în preţurile finale indi­cau un nivel de 4,2% al inflaţiei lunare.
Creş­terea TVA s-a suprapus însă peste scăderea puterii de cumpărare a consuma­to­rilor, astfel că agenţii economici nu au trans­ferat în totalitate şocul ma­jorării TVA asupra clienţilor.
"Rata inflaţiei a produs o surpriză pozi­tivă în iulie. Transferarea incompletă a ma­jorării TVA cu cinci puncte procentuale în pre­ţurile de con­sum se datorează consu­mu­lui privat scăzut, care a con­tra­carat modi­fi­carea bruscă a sistemului de taxare. Unii retaileri au decis să suporte ei înşişi majo­rarea TVA în loc să transfere şocul asu­pra clienţilor prin ma­jo­rarea preţurilor", a co­men­tat Eugen Şinca, analist în cadrul departamentului de cercetare al BCR.
Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în iulie la ţigări (9,5%), fructe (6,6%) şi servicii de apă, canal şi salubritate (5,3%). În schimb, preţul biletelor de avion s-a redus cu 4,5%. Legumele s-au ieftinit cu aproape 1%, iar ouăle cu 0,5%. Şi Laurian Lungu, managing partner la Macroanaliti­ca, apreciază că cel puţin matematic inflaţia ar fi trebuit să fie mai mare în iulie, ca urmare a majorării TVA. El spune că situaţia reală a fost influenţată de faptul că majorarea TVA s-a suprapus peste reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public, dar şi în contextul în care nu toţi agen­ţii economici au transferat creşterea de fis­ca­litate asupra clienţilor. "Totuşi, s-ar putea să existe o inflaţie ridicată şi în august, pen­tru că unii comercianţi doar au întârziat trans­ferul majorării TVA către clienţi", a precizat Lungu.
Inflaţia anualizată ar putea ajunge până la sfârşitul anului la circa 8% pe an, deşi exis­tă scenarii care indică o scădere a infla­ţiei spre nivelul 7% în decembrie, în condiţiile în care nu se vor manifesta pre­siuni supli­men­tare dinspre preţurile alimentelor. În august, Banca Naţională şi-a revizuit în creştere prog­noza de inflaţie pentru sfârşitul lui 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat şi esti­ma­rea pentru acest an de la 3,7% la 7,8%.
Guvernatorul BNR Mu­gur Isărescu de­cla­ra la pre­zentarea ultimului raport tri­mestrial privind inflaţia că spre finalul anului viitor, pe fondul dispariţiei efectului de bază, indicele preţurilor de consum va intra în intervalul de variaţie ţintit de BNR, de 3% plus/minus un punct procentual. Prognoze­le analiştilor indică un nivel al inflaţiei mai apropiat de pragul de 4% la finalul lui 2011. În prezent nu există aşteptări privind efecte de runda a doua din majorarea TVA, în condiţiile în care consumul privat va continua să scadă.
"Luând în considerare scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor şi stabilita­tea cursului de schimb, considerăm că even­tualele efecte de runda a doua din majorarea TVA vor fi limitate. Având în vedere cifrele înregistrate în iulie, am revizuit în scădere de la 8,5% la 8% prognoza privind nivelul infla­ţiei la finalul anului", apreciază Eugen Şinca.
Laurian Lungu prognozează o inflaţie de 7,5% în decembrie în scenariul în care nu vor exista schimbări radicale în economie. "Există însă un grad ridicat de incertitudine în acest sens şi depinde foarte mult şi de ce se va hotărî în privinţa subvenţiilor", a concluzionat Lungu.
În contextul revenirii presiunilor infla­ţioniste, Banca Naţională a întrerupt în iulie procesul de relaxare a politicii monetare, menţinând dobânda-cheie la 6,25% pe an în ultimele două şedinţe de politică monetară, după ce în prima jumătate de an dobânda a coborât cu 1,75 puncte procentuale.
n Trebuie reevaluat momentul intrării în zona euro. Problema este dacă România este suficient de consolidată economic şi financiar pentru a face parte din zona euro.
n Este posibil ca Guvernul să cadă în urma moţiunii de cenzură.
n Nu aş avea nicio ezitare, dacă PSD şi PNL vin cu un program de consolidare a reformelor structurale, să desemnez un prim-ministru (din partea acestor partide - n.n.) care să le ducă la realizare.